Продажбата на Нова: Как се формира стойността на сделката

14880
Продажбата на Нова: Как се формира стойността на сделката

© Pixabay.com

Медиите в България гръмнаха - Nova Broadcasting Group (Нова телевизия и НетИнфо) има нов собственик. Купувачът е спряган и за един от трите мобилни оператори у нас - Теленор. Това е инвестиционната група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер.

Припомняме, че Нова ТВ е една от двете водещи медийни групи у нас, конкурирайки се със компaнията CME и тяхната bTV Media Group.

Нова телевизия има 7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса, които общо са генерирали продажби за 100 млн. евро през финансовата 2017 г.

Сделката за продажбата на 100% от Нова телевизия възлиза на 185 млн. евро. Единствено Profit.bg обаче успя да научи от свои източници как точно се е формирала цената на сделката.
Стойността на трансакцията е при оценка на бизнеса от 1.8 пъти стойността на продажбите за изминалата година (1.8x EV/2017 sales).

Разликата при оценките на телевизионния и дигиталния бизнес обаче е голяма. Трансакцията предполага смесена оценка, която отчита слабия ръст на традиционния телевизионен бизнес, от една страна, и потенциала за силен ръст на 19-те онлайн дигитални проекта, включени в портфолиото на НетИнфо, от друга страна.

Скорошните сделки на досегашните собственици от MTG са осъществени при оценки от 1.1 пъти стойност на компанията/нетни приходи от продажби (EV/Sales) за бизнеса в Балтийския район и 1.8 пъти EV/Sales за бизнеса в Чехия.

Любопитно е да отбележим, че купувач на бизнеса в Балтийския район е компания, притежаваща мобилни оператори в Латвия и Литва.

Оценките при сходни бизнеси до момента в рамките на 1-1-1.5 пъти EV/Sales, оценява телевизионната част от сделката на 130 млн. евро (при съотношение от 1.5 пъти стойността на продажбите), докато бързо развиващото се дигитално портфолио на НетИнфо на около 55 млн. евро (въпреки негативната EBITDA на компанията за 2017 г., възлизаща на около 1.6 млн. евро)

Оценката тук е над три пъти по-висока - 4.6 пъти стойността на продажбите за 2017 г., което също съответства на съотношенията при последните дигитални сделки в региона.

В случай, че инвестиционната група PPF Group придобие и Теленор, то сделките ще последват тенденцията в световен мащаб все повече мобилни оператори да придобиват най-вече дигитални активи и в по-редки случаи и телевизии.

Наш източник също така споделя, че новият силен човек в Nova Broadcasting Group ще е Вики Политова. 


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg