Аугуст Пфлугер, ветеран от военновъздушните сили и член на Камарата на представителите на САЩ, представляващ малък район в Западен Тексас, не е съвсем познат на националната политическа сцена.

През последните два месеца не е отразяван в пресата, освен при едно скорошното му участие във Fox News.

Но той е най-големият получател на предизборни вноски от петролната и газовата индустрия в страната измежду всички федерални кандидати, включително президента Байдън, Доналд Тръмп и сенатора от Тексас Тед Круз.

Получил е 573 721 долара през настоящия изборен цикъл за 2024 г., според данни за финансирането на кампаниите, събрани от Open Secrets.

Пфлугер се кандидатира за нов мандат, въпреки че това не е конкурентна надпревара в силно републиканския район, който включва част от Пермския басейн – най-големия нефтодобивен регион в страната. Но Пфлугер е съюзник на индустрията, като води опозицията на Конгреса срещу паузата на администрацията на Байдън за износ на втечнен природен газ, пише Fast Company.

Когато Пфлугер влезе в Конгреса през 2021 г., първият му законодателен акт предложи забрана на администрацията на Байдън да изисква мораториум върху издаване на нови разрешителни за сондиране на нефт и газ във федералните земи. И заяви от трибуната: "Основната ми грижа в Конгреса е да защитя нашата петролна и газова индустрия от радикалните демократи, които скоро ще контролират Камарата на представителите, Сената и Белия дом."

Неговата загриженост отразява тази на индустрията, която силно облагодетелства републиканците, когато става дума за дарения за кампании.

Въпреки това, секторът е в подем при управлението на Байдън – прогнозите са, че производството на петрол в САЩ ще достигне рекордни нива през 2024 г., а ръстът на работните места ще изпревари общия пазар на труда, но тези резултати се дължат по-малко на правителствената политика и повече на глобални фактори като войната в Украйна и повишаването на цените при търсенето след пандемията.

Джо Байдън разгневи индустрията с амбициозната си програма за климата, а много демократи настояваха възобновяемата енергия да замени изкопаемите горива, за да се ускори преходът към бъдещето на чистата енергия и да се намалят печалбите на индустрията.

За разлика от тях Тръмп подкрепи премахването на много регулации за петролни, газови и въглищни компании, а републиканците подкрепиха политики, които помагат на индустрията.

Това разделение е ясно отразено в средствата, които индустрията отделя за предизборни кампании – според Open Secrets нефтените и газовите компании отделят над седем пъти повече за републиканските кандидати и консервативните групи, отколкото за демократите и либералните групи.

В изборния цикъл през 2024 г. секторът е допринесъл с повече от 25 млн. долара за първите в сравнение с 3,6 млн. долара за демократите към 16 април. С този темп разделението в даренията ще бъде още по-голямо, отколкото по време на кампанията през 2020 г.

При някои петролни гиганти разделението е още по-ярко. Koch Industries, базираният в Канзас конгломерат, е предоставил 1,3 млн. долара на републиканците и само 710 долара на демократите досега през 2024 г. От 20-те най-големи спонсори от сектора само базираният в Уайоминг петролен производител Samson Energy е дал повече на демократите, отколкото на републиканците.

Заедно с Пфлугер, другите петима най-големи получатели на финанси от петролния и газовия сектор през този цикъл са все републиканци – Тръмп (501 014 долара), губещите кандидат-президенти Рон ДеСантис (496 927 долара) и Ники Хейли (431 817 долара) и Круз (445 232 долара).

За разлика от тях, секторът на възобновяемата енергия (който включва слънчева, вятърна, геотермална, водна енергия и биогорива) е допринесъл почти два пъти повече за демократите (3,92 млн. долара), отколкото за републиканците (2,15 млн. долара) през този цикъл.

"Въпреки факта, че петролът се справя невероятно добре при президента Байдън, индустрията и нейните съюзници продължават да наблягат на тезата, че води война срещу петрола и газа. В действителност, се опитва да предложи някои скромни правила. Индустрията обаче предпочита републиканците, защото те ще правят това, което искат от тях.", казва Алън Зибел, анализатор в Public Citizen.

В някои случаи законодателите отиват по-далеч дори от индустрията, "прокарвайки отстъпки" в Закона за намаляване на инфлацията. През 2023 г. Пфлугер внесе закон, който щеше да отмени такса, предназначена да възпрепятства емисиите на метан, която всъщност беше подкрепена от няколко петролни и газови компании.

Сред най-големите политически спонсори в индустрията е влиятелният Американски петролен институт (API), който досега е предоставил около 3,7 млн. долара, по-голямата част от които за консервативни групи и републикански кандидати.

Групата харчи и осемцифрени суми за национална телевизионна и дигитална рекламна кампания, наречена Lights on Energy campaign, която има за цел да настоява за по-голям местен добив на нефт и газ, и да "премахне" политическите заплахи, включително части от програмата за климата на администрацията на Байдън.

"API подкрепя лидери и от двете партии, които се придържат към нашите политически приоритети и признават значението на американския природен газ и петрол за поддържането на милиони американски работни места, задоволяване на търсенето на достъпна и надеждна енергия и намаляване на емисиите чрез по-чисти горива.", заяви говорителят на Американския петролен институт Скот Лауерман.

Групата упражнява влиянието си и чрез разходи за лобиране, като през 2022 г. е похарчила повече средства в Пенсилвания, отколкото във всеки друг щат. През първите три месеца на тази година тя вече е похарчила повече от 500 000 долара за лобиране пред щатски агенции и законодатели.

Вторият по големина щат, в който се добива природен газ, Пенсилвания, предоставя големи предимства и данъчни облекчения на индустрията и е ключов фокус за групи като API, тъй като губернаторът демократ Джош Шапиро е подложен на натиск от страна на екологичните групи да отдалечи икономиката на щата от изкопаемите горива.

В Пенсилвания даренията от индустрията са по-скоро двупартийни, като законодатели и от двете партии привличат средства от производители на нефт и газ.

Единственият принос, направен досега от First Energy, електрическа компания, която наскоро се отказа от целта си за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., тъй като не може да замени две въглищни централи, отиде при Джоана МакКлинтън, председателката на Камарата на представителите от Демократическата партия в Пенсилвания.

Един от най-големите производители на природен газ в щата, Range Resources, е насочвал даренията си само към републикански кандидати – включително към щатския ковчежник Стейси Л. Гарити и няколко представители, които участват във влиятелната Комисия по околна среда и енергийни ресурси, която контролира индустрията.

В една от най-конкурентните битки в щата досегашният сенатор от Демократическата партия Боб Кейси е събрал около 50 000 долара – по-малко от половината от събраното (119 521 долара) от републиканския му опонент Дейвид Маккормик.

Част от привлекателността на Маккормик е силната му опозиция срещу паузата на администрацията на Байдън по отношение на износа на втечнен природен газ (наскоро той обеща да наводни световния пазар с природен газ) и критиките му към Кейси за това, че гласува за субсидиране на електромобили и слънчеви панели чрез Закона за намаляване на инфлацията.

В знак на това колко силен е въпросът за втечнения природен газ в Пенсилвания, сенаторите от Демократическата партия в щата, Кейси и Джон Фетерман, открито се противопоставиха на забраната, като изразиха "загриженост за дългосрочните последици, които тази пауза ще има върху хилядите работни места в индустрията за природен газ в Пенсилвания".

Пенсилвания ще види "поток от пари от индустрията", прогнозира Зибел. "Решенията, взети от законодателите, ще определят бъдещите печалби на производителите на нефт и газ в щата.", допълва анализаторът.