Цените на природния газ паднаха, тъй като пазарът се сблъсква със свръхпредлагане след по-топлата от очакваното зима.

„Неотдавнашният разцвет на втечнения природен газ (LNG) повиши цените и печалбите, стимулирайки вълна от инвестиции в сектора. В резултат на това в момента в процес на изграждане е добивен капацитет на стойност над 150 милиона тона годишно, което е рекордна вълна на разширяване“, акцентират от Morgan Stanley пред CNBC, добавяйки, че за пазар, който в момента възлиза на над 400 милиона тона годишно, това представлява „значителен ръст на предлагането“.

„Очакваме свръхпредлагането на газовия пазар да достигне десетилетни върхове през следващите години“, обясняват стоковите стратези на Morgan Stanley.

Цените на природния газ в момента възлизат на 1,83 долара за MMBtu (метрични милиони британски топлинни единици) – единица, традиционно използвана за измерване на топлинно съдържание или енергийна стойност, което е спад с около 22% досега за тази година. По-топлата от нормалното зима намали търсенето на отопление и следователно на газ в ключови страни потребители на LNG.

„Цените на природния газ в световен мащаб се понижават поради меките зимни условия в регионите на Северното полукълбо като САЩ, Европа и Северна Азия“, посочва пред CNBC Жи Син Чонг, ръководител на нововъзникващите азиатски пазари на газ и LNG в S&P Global. „Произтичащите от това по-високи от средните нива на съхраняван природен газ оказаха голямо влияние върху цените, които се понижават от октомври насам.“

САЩ, най-големият потребител на LNG в света, отчете най-топлата си зима в историята. Европа регистрира втората си най-топла зимна температура, откакто се води статистика. По същия начин средната температура в Япония тази зима също беше с 1,27 градуса по Целзий по-висока от нормалната - втората най-топла зима в историята на страната.

На месечна база референтните спот цени на природния газ достигнаха най-ниското си ниво през февруари при 1,72 долара за MMBtu. А тези по-ниски цени могат да създадат възможности за някои страни и региони.

Какво означава това за различните региони?

„Държавите в Европа определено ще се възползват най-много от тези ниски цени“, смята Чонг.

След съкращаването на доставките от Русия вносът на LNG в Европа се разшири до 35% от общия микс от газови доставки, по-голямата част от които се закупува на база спот цена. Следователно по-ниските цени са полезни за поддържане на достъпен внос на горива.

Други ключови бенефициенти включват Индия и Югоизточна Азия, посочват от Morgan Stanley:

„По-ниските цени на LNG облагодетелстват най-много Индия и Тайланд, тъй като вносният газ представлява 30% до 50% от техните енергийни доставки. Търсенето на газ в Индия е сред най-еластичните, което означава, че потребителите ще купуват повече, когато цените падат. Тайланд е един от най-големите потребители на газ сред нововъзникващите пазарни икономики“.

Докато големият капацитет за съхранение на втечнен природен газ в световен мащаб подчертава мечи основи за цените, старшият анализатор на Rystad Energy Лу Минг Панг предупреждава, че търсенето може да се увеличи, тъй като второстепенните и нововъзникващи играчи като Китай са привлечени обратно на пазара от ниските цени.