В епоха, в която политическата реторика често рисува картина на гибел за индустриите при определени правителства, петролният и газовият сектор на САЩ разказва различна история при президента Джо Байдън.

Въпреки че са подложени на критики и са определяни като работещи при "враждебни" политики, печалбите на най-големите производители на нефт и газ в САЩ нарастват до безпрецедентни размери. Числата са зашеметяващи: комбинирана нетна печалба от 313 млрд. долара през първите три години от мандата на Байдън, което е скок спрямо 112 млрд. долара за същия период от време при бившия президент Доналд Тръмп.

Това почти трикратно увеличение на печалбите, наред със 132% скок на пазарната капитализация до 1,1 трилиона долара, илюстрира сложната връзка между правителствената политика и резултатите на индустрията, посочва Financial Times.

Безпрецедентен растеж на фона на критиките

Десетте най-големи по стойност оператори, регистрирани на борсата в САЩ, не само процъфтяват, но и достигат нови етапи в производството. През ноември добивът на петрол в САЩ достигна рекордните 13,3 млн. барела дневно, а добивът на природен газ за първи път надхвърли 105 млрд. куб. фута за ден. Този ръст превърна САЩ в най-големия износител на втечнен природен газ в света.

Тези постижения идват в момент, когато администрацията на Байдън, въпреки амбициите си за зелена енергия, подкрепя рекордните нива на производство, за да смекчи високите цени и да подкрепи износа на втечнен природен газ за Европа.

Успехът на индустрията при Байдън е доказателство за устойчивостта и адаптивността на американския нефтен и газов сектор. Той също така подчертава ограничената роля на Белия дом в определянето на съдбата на сектора, противно на общоприетото схващане.

Рязкото увеличение на печалбите и нивата на производство се дължи на възстановяването на световното търсене на енергия след пандемията и на по-високите цени на петрола и газа.

Навигация в политическия климат

Политическият климат е предмет на спорове в петролната и газовата индустрия, като обещанията на Байдън от предизборната кампания да се откаже от изкопаемите горива хвърлят сянка върху бъдещето на сектора. Въпреки това действията на администрацията, насочени към борба срещу високите цени и подкрепа на европейските съюзници чрез увеличаване на износа на втечнен природен газ, неволно насърчиха растежа на индустрията.

Лидерите на индустрията изразиха загриженост за това, което възприемат като "враждебна" политика от страна на администрацията на Байдън, предупреждавайки за неблагоприятни последици за бъдещите нива на производство. Въпреки това данните говорят за способността на сектора да се ориентира и да процъфтява в условията на тези предизвикателства, отбелязва FT.

Добрите резултати на индустрията подчертават едно важно прозрение: пазарната динамика и глобалното търсене играят по-значителна роля за сектора, отколкото вътрешнополитическите разкази.

Докато петролният и газовият сектор на САЩ продължава да поставя нови рекорди, въпросът за устойчивостта и въздействието върху околната среда остава на преден план. Балансът между икономическия растеж и опазването на околната среда ще бъде от решаващо значение, докато САЩ се ориентират към своето енергийно бъдеще.