Девин - магията на Родопите

2951
Девин - магията на Родопите

© Pixabay/Instagram

Девин е една от предпочитаните туристически дестинации в сърцето на Западните Родопи, известна с минералните си извори и великолепната природа.

Уникалното Триградско ждрело, пещерите, които се свързват с Орфей, спиращите дъха панорамни гледки са само част от десетките чудеса около Девин, които вече са опасани и с екопътеки, разказва вестник Стандарт.

Една от тях е Екопътека "Струилица - Калето - Лъката". Тя се намира в местността "Струилски дол". Изградена е през 80-те години на миналия век от Ловно-стопанство "Извора".


Общата й дължина е 4 км, минава по виещи се над река Девинска мостчета. Маршрутът от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходния тур - 2 км. Могат да се видят: видра и дива коза, родопски силивряк, снежното кокиче и вълнеста камбанка.

Екопътеката включва следните обекти:

Крепост "Калето"

Намира се на 4.2 км западно от гр. Девин на скално възвишение на левия бряг на река Девинска (височина 933 м.). Открити са останки от крепостни стени и средновековна керамика.

Природна забележителност "Самодивското пръскало"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Svetla (@svetla.nasvadi)

Маршрутът от гр. Девин с кола е 4 км, а пешеходният тур е 1 км (20 минути). Водопадът е с височина около 70 м. Състои се от два пада, първият е 25 м и втори - 45 м. Според легендата на това място самодиви са танцували магическото си хоро, затова и водопадът е наречен "Самодивското пръскало".

Скално образувание "Слона"

Намира се на около 4 км. югоизточно от гр. Девин. Там природните сили са изваяли на левия бряг на река Въча причудлива скална форма, наподобяваща фигура на слон.

10 красиви моста, които да посетите (един от тях е български)Сред тях е и Дяволският мост в Родопите

Експозиционен рибарски център

Изграден е по проект на МИРГ-"ВЗР Батак - Девин - Доспат" и представя информация за ихтиологичното богатство на рибарската територия в община Девин. 

Една от най-живописните и красиви местности край Девин е защитената местност "Триградско ждрело".

Разположена е по поречието на река Триградска, на около 25 км. от гр. Девин.

Защитената местност включва следните обекти:

Пещера "Дяволско гърло"

Тази пещера се намира на 25 км от гр. Девин и на 1 км от село Триград. Представлява пропастна пещера, която се е формирала след пропадане на земни пластове. Свързана е с легенди от времето на траките - Орфей и Евредика и царството на Хадес.

Пещера "Харамийска дупка"

Разположена е в Триградското ждрело на 1 км от село Триград. Използва се предимно за екстремен и приключенски туризъм.

Превръщането на Девин в една от предпочитаните родопски дестинации е както заради чистия въздух, вода и природните чудеса, така и заради наличието на минерални извори. Те са и най-ценният природен дар и включват следните находища:

Термоминерално находище "Беденски бани"

То е разположено  на 12 км от гр. Девин и на 8 км от с. Широка лъка. Общия дебит на водата е 9.30л./сек, а температурата варира от 73.5 градуса по Целзий до 76 градуса по целзий. Водата се използва както за питейно лечение, така и за външно балнеолечение и профилактика на различни заболявания - основно на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни, неврологични и гинекологични заболявания.

Термоминерално находище "Девин"

Това е естествен извор на 700 м надморска височина. Бутилира се за питейни нужди от фирма "Девин" ЕАД.

Извор "Балдаран"

Един от най-високите естествени извори в България- на 1327 м надморска височина. Бутилира се от фирма "Девин" ЕАД и "Балдаранспринг" АД.

Въглекисело находище"Михалково"

Водата извира от него с температура между 16 и 26 градуса по Целзий. Бутилира се от фирма "Михалково" АД.

Едни от най-незабравимите гледки в Родопите са именно край Девин. Една от тях се открива от

туристически атракцион "Вълчи камък"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @blk.n.blue

Намира се на  6 км от село Гьоврен на връх Каба таш (н.в.1650 м), където е изградена най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. От него се наблюдават 70% от Западните Родопи - Пирин планина, част от Рила планина и гръцките Родопи, Равногор, голям и малък Персенк, Перелик. До него се стига с високопроходими автомобили.

Храм "Св. Йоан Предтеча"

Намира се в с. Брезе. Построен е през 2018-2020 г. с доброволните дарения на жителите на с. Брезе и от страната. Осветен е на 14.06.2020 г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg