Атомстройекспорт вече иска 1 млрд. евро от НЕК

1366
Атомстройекспорт вече иска 1 млрд. евро от НЕК

На 10 септември 2012 г. ЗАО "Атомстройекспорт" увеличи иска си към Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" по делото, намиращо се за разглеждане в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети, съобщава пресцентърът на руския гигант.

В тази връзка, искът на ЗАО "Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването на удължения цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро.

Тъй като изграждането на атомната станция на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване, ЗАО "Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване му, срокът за производство на което е от 6 месеца до 3 години.

По-специално, руските производители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме.

Изпълнен е и обемът на проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване от удължения цикъл на изработване (ОДЦИ).

Освен това ЗАО "Атомстройекспорт" е обезпечило поръчката на ОДЦИ за сметка не само на аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства.

По искане на Агенцията за ядрено регулиране на България, след аварията в АЕЦ "Фукушима", бяха разработени стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на МАГАТЕ.

Те бяха разгледани от експерти на МАГАТЕ от гледна точка на съответствието на проекта по всички "постфукушимски" изисквания за безопасност и получиха положителна оценка.

В течение на 2008-2010 г. ЗАО "Атомстройекспорт" проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи, непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg