Чуждестранните инвеститори с рекордни нетни покупки на румънски акции през февруари

491
Чуждестранните инвеститори с рекордни нетни покупки на румънски акции през февруари

Нетните покупки на акции на румънската фондова борса от чуждестранни инвеститори са достигнали рекордна стойност през изминалия месец февруари, посочиха данни на румънската фондова борса.

За месеца нетната стойност на закупените акции е възлязла на близо 90 млн. евро, което е близко до стойността им за цялата изминала година.

Въпреки значителния размер на вложените средства от страна на чуждестранните инвеститори на румънската фондова борса, в края на изминалия месец индексите в страната регистрираха силен спад.

През изминалия месец чуждестранните инвеститори са продали акции на румънски компании в размер на 73.7 млн. евро, което бе с 20% по-малко в сравнение с предходния месец.

В същото време те са закупили акции на стойност 164.02 млн. евро, или с 12.4% по-малко от януари, сочат още данните.

Тенденцията на нарастването на чуждестранните инвестиции в румънски компании през последните години сочи, че чуждестранните активи повишават своите инвестиции в първия месец на годината, както и през втората половина на годината.

Анализатори коментират, че спадът в продажбите на румънски акции през февруари най-вероятно се е предопределил от факта, че след значителните покупки през януари и нереализираните очаквания за значително повишение на румънските индекси през първия месец на членство в ЕС, инвеститорите са изчакали то да се осъществи през втория месец.

Според специалисти добри остават перспективите за увеличаване на чуждестранните инвестиции през второто полугодие, като все повече международни инвестиционни фондове и банки са с интерес за навлизане на фондовия пазар в северната ни съседка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...