Държавата е най-щедрият работодател в Румъния според статистиката

391
Държавата е най-щедрият работодател в Румъния според статистиката

Изнесени статистически данни сочат, че работещите в държавни предприятия в северната ни съседка вземат най-високи заплати. Според данни, публикувани в румънското финансово издание ZF.ro, работещите в държавно-контролирани предприятия вземат около 435 евро брутно трудово възнаграждение на месец.

За сравнение, според официалните статистически данни, работещите в частния сектор получават средно 300 евро на месец.

Не така в действителност стоят нещата на трудовия пазар в страната, коментират специалисти. Според тях възнаграждението в частния сектор е значително по-високо реално, като компаниите всячески се опитват да избягват налаганите данъци върху трудовите възнаграждения.

На трето място, според официалната статистика, по давани възнаграждения се класират компаниите с изцяло чуждестранен капитал, които според статистическите данни дават на работниците си 297 евро. Непосредствено след тях се нареждат работещите в изцяло държавни предприятия, които получават 269 евро на месец.

Най-голямо повишение на заплатите сред държавните служители в Румъния през изминалата година са получили работещите в публичната администрация, които са получили ръст от 38% в брутното си възнаграждение.

Заплатите в сектора на образованието и здравеопазването са били повишение съответно с 23 и 26% през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg