Джон Неш и руско-българската енергийна игра

1096
Джон Неш и руско-българската енергийна игра

"Взаимоотношенията на двете страни по трите енергийни проекта са част от модерна игра, която се описва от нобеловия лауреат Джон Неш. В нея се постига равновесие, при което и двете страни печелят." - така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира пред БНР срещата на българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския енергиен министър Сергей Шматко и вицепремиера на Русия Сергей Собянин.

На тази среща България и Русия потвърдиха своите ангажименти за изграждане на газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас - Александруполис" и на АЕЦ "Белене" на българска територия.

България даде ясен сигнал на Русия, че не желае да обсъжда трите проекта в пакет, а внимателно да прецени всеки един от тях поотделно от гледна точка на икономическата им целесъобразност. След срещата на българския министър-председател Борисов с руския му колега Путин преди месец, руският премиер правилно разчете сигнала, подписвайки три отделни споразумения.

Визитата на министър Трайков в Москва бе предшествана от редица спекулации в руската преса, че България ще бъде изместена от Турция в строежа на двата проекта. Поводът бе решението на Анкара да разреши на Русия проучвания, свързани с преминаването на газопровода "Южен поток" през нейна територия. Руската страна е гарантирала на България, че газопроводът ще мине през турски териториални води, а в сухопътната част ще продължи през България.

Форсирането на руско-турския проект за строеж на петролопровода "Самсун - Джейхан" предизвика коментари в посока, че така ще бъде елиминиран "Бургас - Александруполис". "Двете тръби са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета", заяви по време на срещата в Москва руският енергиен министър Сергей Шматко.

"За мен "Самсун - Джейхан" е възможност българската страна много деликатно да излезе от проекта "Бургас - Александруполис" - изразява своята позиция проф. Атанас Тасев. - Имаме сериозни проблеми, които възникват при реализацията му, а това са потенциалните опасности за нашата екология на Черно море. Проектът "Самсун - Джейхан" е значително по-мащабен и решава проблемите за транзитиране на петрол не през обичайните морски пътища. За мен двата проекта са конкурентни, но с преимущество на "Самсун - Джейхан". Проектът "Бургас - Александруполис" не е икономически целесъобразен и е с най-нисък приоритет от гледна точка на интересите на българската държава."

След разговорите в Москва стана ясно, че се предвижда двойно увеличаване на капацитета на "Южен поток". Проф. Тасев коментира, че с удвояване на обемите на транзита, през южния газопровод ще преминават вече 63 млрд. куб. метра газ годишно, а през балтийския северен - 55. Сумата на двете числа дава общо 118, колкото е транзитът на руски газ през Украйна. Целта на двата проекта е да се заобиколи Украйна, за да се избегнат повторни проблеми със спирането на газа. Изграждането на газопровода "Южен поток" може да започне през 2010 г.

Третият от общите енергийни проекти е строежът на АЕЦ "Белене". "По-важното е, че вече никой не коментира бъдещето на проекта с "дали", а "как", уточнява проф. Тасев. Държавата има намерение да се откаже от своя дял от 51 на сто от централата, като предложи част от него на чужди инвеститори. Един от големите клиенти за изкупуване на държавните акции е именно Русия. Тези дни стана ясно, че италиански енергийни компании също са заявили интерес към тази оферта.

"Аз не съм привърженик на това, българската държава да се откаже от 51 процента участие - изразява своята позиция енергийният експерт. - Защото участието на държавата в подобни колосални проекти е много сериозен индикатор за останалите инвеститори. Освен това, оттеглянето от финансовата част на проекта не означава, че държавата ще се дистанцира от другите проблеми около централата като управлението на отработеното гориво, безопасността, инфраструктурата."

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg