ЕБВР: 0.5-пр. пункта по-нисък икономически растеж за страните от Източна Европа

558
ЕБВР: 0.5-пр. пункта  по-нисък икономически растеж за страните от Източна Европа

Европейската банка за възстановяване и развитие счита, че страните от източна Европа и бившите съветски републики ще продължават да се развиват добре, въпреки сътресенията на световните финансови пазари. „Страните от региона се държат засега, но рано или късно ще бъдат засегнати,“ каза вчера главният финансов експерт на банката - Ерик Берглоф.

В резултат, от ЕБВР прогнозират, че страните от региона ще отбележат с около 0.5-процентни пункта по-нисък икономически ръст за 2008 г.

В последния си доклад, публикуван през ноември, ЕБВР даде прогнози за средния ръст за 2008 г. в 29 от държавите, в които оперира – тези в централна и източна Европа, югоизточна Европа, Русия, Украйна, републиките в Кавказ, Централна Азия и Монголия. Прогнозата бе за средно 6.1% (в сравнение със 7% за 2007 г.). Ерик Берглоф, обаче заяви, че в момента очакванията са коригирани на 5.5 %.

Глобалната финансова криза ще повлияе на държавите по три начина – силна уязвимост по отношение на ликвидността, поскъпване на заемите и икономическата ситуация в САЩ.

Берглоф подчерта, че засега регионът е устоявал на външни удари изключително добре. Лихвите нарастват от август досега, достигайки нива, отговарящи по-добре на реалния риск.

Една евентуална рецесия на щатската икономика няма да има сериозен ефект върху икономиките в източна Европа и бившите съветски републики, тъй като техният износ не зависи толкова много от САЩ. Освен това, Берглоф посочи, че такъв развой на събитията се очаква от известно време насам и няма да бъде изненада.

Запитан за това какъв може да е ефектът на по-ниските лихви върху инфлацията, Берглоф отговори, че инфлацията е проблем на всички страни на ЕБВР.

Безпокойство буди високият дефицит по текущата сметка, външният дълг и политическата несигурност в някои държави от региона.

Важно е да има строг и независим контрол върху финансовия сектор в държавите, подчерта той.

Все още, според Берглоф, е рано да се каже дали финансовата криза ще накара западните банки, които са сред най-сериозните инвеститори в региона ,да ограничат участията си.

За ЕБВР развитията на финансовите пазари в последно време означават, че страните от региона ще имат още по-голяма нужда от финансиране от нейна страна. Берглоф подчерта, че в трудни моменти на държавите им трябва стабилен партньор, който не само да финансира, но и да оказва подкрепа за необходими институционални промени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...