EК ще извади Гърция от наложения й надзор заради високия бюджетен дефицит

363
EК ще извади Гърция от наложения й надзор заради високия бюджетен дефицит

Европейската комисия даде зелена светлина за изваждане на Гърция от надзора, който й бе наложен заради прекомерно високия й бюджетен дефицит, като предвиди, че тази година дефицитът по текущата сметката на страната ще бъде намален до 2,4 на сто от БВП срещу 2, 6 на сто за миналата година, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Представяйки пролетните прогнози на Комисията, еврокомисарят по валутните и икономически въпроси Хоакин Алмуня каза, че на 16 май Европейската комисия ще предложи Гърция, Германия и Малта да бъдат извадени от процедурата на наложен надзор на техните икономики заради високи бюджетни дефицити.

Според прогнозите на Комисията бюджетният дефицит в Еврозоната се очаква леко да се увеличи до 2,7 на сто от БВП през 2008 г. Преценява се, че икономическият растеж е бил в
границите на 4,3 на сто от БВП през 2006 г. и че се очаква да се забави до 3,7 на сто през тази и следващата година.

Публичният дълг като процент от БВП се предвижда да спадне до 100,9 на сто през 2007 г. и до 97,6 на сто през 2008 г. в сравнение със 104,6 на сто през миналата година. За инфлацията прогнозите са, че тя ще спадне тази година от 3, 3 на сто през 2006 г. до 3,2 на сто през 2007 г. и до 3,1 на сто през 2008 г.

Миналата седмица Хоакин Алмуня каза, че ще представи предложение за снемане на процедурата за наложен надзор на Гърция във връзка с високия й бюджетен дефицит, наддхвърлящ допустимите за Еврозоната три процента. По този въпрос предстои да се произнесе и Съветът на икономическите и финансови министри от ЕС /ЕКОФИН/ преди края на германското председателство на съюза. Последното заседание на съвета е планирано за 5 юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg