Енел увеличи дела си в руската ОГК-5 до 37.15%

408
Енел обяви, че чрез дъщерната си компания Енел Инвестмънт Холдинг (ЕИХ) е придобила около 7.15% от руската енергийна компания ОГК-5. Акциите са закупени от Креди Суис за 304 млн. евро и сделката ще приключи до дни.

ЕИХ вече притежава 29.99% от ОГК-5 и с покупката на новите акции делът й ще се увеличи до 37.15%. Според руските закони ЕИХ вече може да обяви публично намерението си за придобиване на цялата руска компания.

Увеличаването на дела на Енел в руската компания ОГК-5 е част от стратегията на италианската компания за засилване на позициите на руския пазар като резултат от либерализацията и приватизацията на енергийния сектор в Русия.

В Русия Енел е вертикално интегрирана структура. Освен дела си в ОГК-5, италианската компания притежава и 40% от консорциума Северная Енергия, който наскоро придоби дялове в петролния сектор ОАО Арктикгаз, ЗАО Уренгойл и ОАО Нефтегазтехнология. Енел Груп държи и 49.5% от руската независима електрическа компания Русенергобит.

В Италия Енел е най-голямата енергийна компания и втората по големина в сектора на газоразпределението. В България тя е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” и има интерес да участва като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ Белене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg