Енел увеличи дела си в руската ОГК-5 до 37.15%

422
Енел обяви, че чрез дъщерната си компания Енел Инвестмънт Холдинг (ЕИХ) е придобила около 7.15% от руската енергийна компания ОГК-5. Акциите са закупени от Креди Суис за 304 млн. евро и сделката ще приключи до дни.

ЕИХ вече притежава 29.99% от ОГК-5 и с покупката на новите акции делът й ще се увеличи до 37.15%. Според руските закони ЕИХ вече може да обяви публично намерението си за придобиване на цялата руска компания.

Увеличаването на дела на Енел в руската компания ОГК-5 е част от стратегията на италианската компания за засилване на позициите на руския пазар като резултат от либерализацията и приватизацията на енергийния сектор в Русия.

В Русия Енел е вертикално интегрирана структура. Освен дела си в ОГК-5, италианската компания притежава и 40% от консорциума Северная Енергия, който наскоро придоби дялове в петролния сектор ОАО Арктикгаз, ЗАО Уренгойл и ОАО Нефтегазтехнология. Енел Груп държи и 49.5% от руската независима електрическа компания Русенергобит.

В Италия Енел е най-голямата енергийна компания и втората по големина в сектора на газоразпределението. В България тя е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” и има интерес да участва като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ Белене.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...