Гърците не били мързеливи

1217
Гърците не били мързеливи

В цяла Европа сочат гърците с пръст. Те са станали синоним на мързелив работник, масово върлува мнението, че работят малко, пенсионират се на 50 години и си живеят живота.

Дали обаче това е така, пита CNBC.

Кредиторите на Атина настояват за намаление на минималната работна заплата там (750 евро).

В много държави, като по-бедната Словакия, например, гръцката минимална работна заплата изглежда огромна и е по-голяма от заплатите, които изкарват мнозина словаци.

За 33-годишния Джордж Теонас обаче тази заплата е мит. Неговите работодатели, както и много други в Гърция, заобикалят законите, като налагат временни договори на служителите си, договори за непълен работен ден и т.н.

Наскоро неговият договор е променен на временен и той прави по 700 евро на месец, като работи 12 часа на ден, 7 дни в седмицата. „Не търся нова работа. То няма и къде другаде да отида. Това е Гърция,“казва той.

А Теонас е сред късметлиите. В неговата фирма има такива, които печелят по 300 евро на месец, защото договорите им са за стажанти, а те могат да бъдат удължавани с години и години.

Безработицата в момента е на рекордните 18.4%. Хората са принудени да търпят работата си, каквато и да е тя, защото знаят, че друга може и да не намерят.

Преди да напусне поста си премиерът Папандреу предложи нови закони за пенсиите и заплатите, които позволяват на фирмите да не зачитат местните „минимални“ нива.

Това накара над 100 000 души да излязат на 48-часов протест – най дългият от години.

Минималната заплата

Въпреки че минималната заплата в Гърция на пръв поглед не е малка, трябва да се има предвид, че 1 от 4 гърци работи нелегално и без осигуровки.

Около 10% от 3.5 милиона души, заети в частния сектор, са понесли намаление на заплатата, а около половината от общо 537 000 нови трудови договори, подписани между януари и септември тази година, са за непълно работно време.

За същия период над 42 000 договора за пълен работен ден са променени на непълен.

“Работниците са тероризирани. Шефовете им казва, че ако не подпишат договор за по-малко пари, ще ги заменят с някой от хилядите безработни,“ казват лидерите на синдикатите.

Според Евростат на ¼ от гръцките семейства им се налага да правят ограничения в бюджета си. Това е най-високият процент, откакто страната влезе в блока през 2004 година.

Според мнозина пък фокусирането на минималната работна заплата не е правилно. Само 1/5 от икономиката на Гърция е насочена към износ. „Проблемът е, че гръцката икономика е много затворена,“ казва Гилес Мок, икономист в Deutsche Bank. “Намаляването на минималната работна заплата е работило в държави, като Латвия, които са били много по-отворени към търговия.“ Според експерти, по важно е да се извадят служителите от сивия сектор.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg