Гърция може да банкрутира още през юли

1625
Гърция може да банкрутира още през юли

Финансовите ресурси на Гърция бързо привършват, докато европейските лидери се опитват да разберат как да запазят валутния съюз. Гърция може да остане без пари още през юли, броени седмици след парламентарните избори на 17 юни, пише вестник „Ню Йорк таймс”, цитиран от Фокус.

В най-лошия случай Атина ще бъде принудена временно да спре изплащането на пенсиите и заплатите, както и да прекрати вноса на горива, хранителни продукти и лекарства.

Дефицитът на средствата ще бъде около 1.7 милиарда евро, въпреки обещаната на Гърция втора спасителна програма в размер на 130 милиарда евро, тъй като данъчните постъпления рязко ще намалеят, а другите потенциални източници на доходи ще пресъхнат.

Гърция няма пари за пенсии, отбелязват от първите си страници гръцките вестници днес, съобщава БТА.

Според "Елефтерос типос" най-големият осигурителен институт ИКА и организацията за осигуряване на свободните професии (ОАЕЕ) търсят 2,2 милиарда евро, за да запълнят "черната дупка" в бюджетите си. В публикация по темата в. "Етнос" посочва, че има опасност в следващите месеци ИКА да не може да изплаща пенсии на хиляди осигурени лица и търси 1,4 милиарда евро. Свиването на приходите, увеличаването на разходите, работата на черно и дълговете на ИКА представляват взривоопасна смес, коментира изданието.

През първите четири месеца на годината доходите от осигурителните вноски са с 451 милиона евро по-малко. "Адезмефтос типос" пише за огромен дефицит в търговския баланс на Гърция. Данните, изнесени от изданието, показват че дефицитът възлиза на 1.95 милиарда евро, тъй като разходите на страната за внос на месо, млечни продукти, чай са в пъти повече от приходите от износ на зеленчуци и плодове, риба и тютюн.

Държавният бюджет бие тревога - през първите пет месеца на годината "черната дупка" нараства, а данъчните приходи изостават, пише в. "Нафтемборики". Главоболията на икономическия екип стават още по-големи заради набиращото сили движение "няма да плащам на данъчните". Изданието посочва, че програмата за приватизация остава замразена поне до средата на юли, което блокира единствения шанс за преки чуждестранни инвестиции в ситуация на пълна ресеция. Причината е, че никой не може да предвиди развоя на политическите събития след изборите на 17 юни. Директорът на агенцията за приватизацията отново изрази резерви, че през тази година ще се изпълни заложената цел за приходи от раздържавяване в размер на 3 милиарда евро, посочва изданието.

"Кошмарът на доминото вече е тук", пише в. "Та неа". Това, от което Европа се е страхуваше, вече е факт - кризата официално достигна четвъртата по големина икономика в еврозоната - испанската. Премиерът на Испания призна, че страната му изпитва огромни затруднения и призова да бъдат издадени еврооблигации.

Кризата в Гърция и Испания беше във фокуса на видеоконференцията на финансовите министри на седемте най-силни страни в света, състояла се вчера, пише в. "Имерисия". След срещата министрите, които оказаха сериозен натиск над Германия за "разхлабване" на политиката си заявиха, че ще действат съвместно за справяне с проблема, посочва изданието.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg