Газпром и Тотал подписват споразумение за съвместно разработване на Щокманското газово находище

420
Газпром и Тотал подписват споразумение за съвместно разработване на Щокманското газово находище

Френската Тотал (Total) ще стане партньор на Газпром в реализацията на първата фаза от разработването на щокманското находище, като днес се очаква да бъде подписано споразумението между двете компании, предаде ИТАР-ТАСС.

Тотал ще получи 25 процента от специално създадена за проекта компания, която в последствие ще стане собственик на инфраструктурата на първата фаза. Газпром ще получи 75 процента, като не се изключва възможността този дял да бъде намален до 51 процента и други чуждестранни компании да се присъединят към проекта.

"Предвидена е възможността за привличане на още един или няколко чуждестранни партньори с дял до 24 процента за сметка на намаляване на участието на Газпром", отбеляза председателят на руския концерн Алексей Милер.

"Във всички случаи Газпром ще запази за себе си не по-малко от 51 процента от специално създадената компания и 100 процента от акциите на компанията-собственик на лицензите за находището, като Газпром ще бъде собственик на целия обем добивани въглеводороди", уточни Милер.

Според Милер "през първата фаза на усвояването на находището се планира добив на 23.7 млрд. кубични метра газ". Началото на доставките по газопровода е насрочено за 2013 г., а на втечнен природен газ - през 2014 г., уточни той.

В бъдеще Щокманското находище се предвижда да стане основна ресурсна база за Северноевропейския газопровод - съвместен проект между Газпром и дъщерни компании на германските концерни Е.ОН (E.ON) и БАСФ (BASF).

Проектът включва и производство на втечнен газ, което позволява той да бъде доставян в САЩ. През 2007 г. обемът на инвестициите за усвояване на находището ще бъде 17.1 млрд. рубли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg