Хърватия с рекордна година за туризма, но с липса на кадри

1252
Хърватия с рекордна година за туризма, но с липса на кадри

© Pixabay

Хърватия е на път да постигне нова рекордна година за туризма. Само през юли адриатическата страна е посетена от 4.6 млн. туристи, а до края на годината се очаква да бъдат реализирани до 100 млн. нощувки.

Но хърватската лятна приказка има и тъмна страна, коментира Deutsche Welle в македонската си редакция.

Налице е сериозни липса на квалифицирана работна ръка, като готвачи, сервитьори, камериерки и аниматори, които да покриват нуждите на милионите гости, посещаващи слънчевите курорти по Адриатическото крайбрежие.

Сериозен дефицит има и в областта на строителството и здравеопазването, където множество работни места остават незаети, посочва агенция "Фокус".

Основната причина след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз през 2013 г. e, че много нейни граждани са се преместили в други държави от общността.

Благодарение на свободата на движение в ЕС, Хърватия напускат не само учени и ръководни кадри, но и строителни работници, готвачи и гледачки.

Това "изтичане на мозъци" е реален проблем, с който страната трябва да се бори, при това в условията на парадокс: от една страна, в Хърватия има силно търсене на работна ръка в отрасли, като туризма, но от друга - безработицата възлиза на около 11% и все още нивата й са над средните за ЕС.

Незаетите на пазара на труда обаче не могат да помогнат на крайбрежието, защото им липсва необходимата квалификация.

Хърватската стопанска камара вижда просто решение на проблема: трябва да се облекчат съществуващите правила за внос на работна сила.

Освен това членовете й предлагат да се даде възможност на непълнолетните деца и пенсионерите да бъдат наемани за поне по няколко часа дневно в пика на туристическия сезон.

Експертите реагират резервирано на подобни предложения и алармират за опасността от експлоатация на младите хора, които и без това са зле платени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...