Инвеститорите заобикалят Румъния и България

578
Инвеститорите заобикалят Румъния и България

Данните от ново проучване сочат, че международните инвеститорите влагат средствата си в проекти в Централна Европа и само 5% от тях отиват в Румъния и България, пише румънският вестник "Евениментул зилей".

Хората, занимаващи се с бизнес, избягват да инвестират в Румъния в настоящия период, сочат данните от изследване на "Делойт". Според него чуждите инвеститори са привлечени от страни като Полша, Чехия, Словакия и Унгария, но не искат да чуват много за Румъния и България, балтийските страни или страните от района на Адриатическо море.

Специалистите от "Делойт" са констатирали, че 79% от инвеститорите се концентрират върху Централна Европа, 8% са привлечени от страните от бивша Югославия, а само 5% се интересуват от Румъния и България. Други 3% проявяват интерес към балтийските страни. "Фондовете, които вече са в региона, са запознати много добре с реалността. За международните инвестиционни фондове Румъния все още е изправена пред големи проблеми", заяви Хайн ван Дам, финансов съветник на "Делойт" за Балканския регион. Според него общото впечатление е, че инвестициите в региона са твърде рисковани, факт, който в сегашния момент не е предимство, така, както беше в предходни години.

"Една от основните причини за намаления интерес към Румъния е свързана с ускореното разваляне на икономическия климат. Към това може да се добавят и твърде високите очаквания на търговците по отношение на цените, очаквания, които са много по-големи, отколкото в страните в Централна Европа", заяви Кристиян Наку, зам. председател на регионалния инвестиционен фонд Enterprise Investors. Голямото разминаване между търсенето и предлагането на местния пазар се отбелязва и от Хайн ван Дам: "Или западноевропейците ще констатират, че Румъния не е изпаднала в пропаст, така, както смятах аз, и ще приемат да купуват на по-високи цени, или местните предприемачи ще намалят претенциите си. Иначе местният пазар ще остане блокиран. Не смятам обаче, че ще видим реализацията на големи сделки по-рано от следващата година".

С по-голямо доверие се ползват Полша и Чехия, тъй като са приели и приложили навреме реформите и адекватните мерки за сегашната икономическа ситуация. Словакия има преимущество след присъединяването си към еврозоната, което придава на страната стабилност и предвидимост.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kristian
# 0
17:08 | 10 August 2009
Zaschto e tuka? Zasctoto razbraha che imotnoto shou s cenite nagore i spekulata w BG swurshi? Bulgarina e beden ta po- beden.Mogo koripcija, sudyt e gola-woda.Policijata hich ja njama. NaRODA E OKAJAN I BEDEN. Prosto njama pazar. Zastrajawashto naselenie. Prosto perspektiwata e losha.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg