Кредитният пазар на небанковите финансови институции в Румъния възлиза на 6.4 млрд. евро

962
Кредитният пазар на небанковите финансови институции (NBFI) в Румъния, който включва компании за потребителско финансиране и лизингови компании, възлиза на 23 млрд. румънски леи (почти 6.4 млрд. евро) миналата година, показват данни на Централната банка на Румъния.

Финансирането, отпуснато от небанкови финансови институции, съставлява 13% от всички кредити, отпуснати в страната през миналата година, включително и тези от банковата система. Общата стойност на кредитите възлиза на 172 млрд. леи (47.6 млрд. евро).

Финансовият лизинг съставлява 82% от средствата отпуснати от небанковите финансови институции през 2007 г. Стойността на стоките, финансирани чрез лизинг, възлиза на 5% от БВП, или 20 млрд. леи, докато общата сума на вземанията на нефинансовите банкови институции достига 23 млрд. евро през миналата година.

За сравнение, през 2005 г. общата стойност на лизинговите договори е възлизала на 3% от БВП, или 5 млрд. леи.

Общата сума на потребителските кредити възлиза на 1.9 млрд. леи през 2007 г. и има вторият най-голям дял от общите операции на небанковите финансови институции, изоставайки значително от лизинга.

Лизинговите компании свързани с банки продължават да държат най-голям дял от пазара (над 65%), казват от Централната банка на Румъния.

Лизинговите компании са диверсифицирали портфейлите си по отношение на вида на клиентите и секторите, в които оперират, след като делът на финансирането в сектора на недвижимото имущество надхвърли този в автомобилния сектор. "Увеличаването на продължителността на лизинговите договори обаче може да повлияе на компаниите поради сериозната амортизация на финансираните стоки през първите няколко години, което от своя страна води до увеличение на кредитния риск", казват анализатори от централната банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg