Криза грози Балтийските икономики

534
Криза грози Балтийските икономики

Икономиките на балтийските страни са сред най-застрашените от "трудно приземяване", сред 15-те европейски развиващи се икономики, сочи изследване на агенцията Standard & Poor's.

Българската икономика също проявява известни признаци за "прегряване", се казва още в доклада и е причислена към групата на икономиките, които влизат в рисковата група.

Латвийската икономика например, която преди две години на фона на ръста на потребителските разходи, евтините заеми и растящите заплати се считаше за една от страните, която скоро ще догони европейския стандарт на живот, сега се сочи, като най-заплашена от сериозна финансова криза.

Икономиката на страната отбеляза най-големия ръст сред страните от ЕС, като през изминалото тримесечие регистрира повишение от 11.1%, което бе над четири пъти средния за страните от Еврозоната.

Това обаче за съжаление бе съпроводено със значително повишение в нивото на инфлацията, която достигна 13.2%, на фона на значителното повишение на вноса от европейските страни и повишение на дефицита по текущата сметка на страната.

Подобни проблеми грозят и останалите балтийски страни, като в Естония бе наблюдаван ръст на БВП от 7.6% през второто тримесечие и инфлация от 8.5% през октомври. В Литва икономиката нарасна с 10.8% през третото тримесечие при ниво на инфлация през октомври от 7.6%.

Ръстът на заплатите в балтийските страни до голяма степен предопределя повишената кредитна активност от страна на населението, като например в Литва реалните доходи са се повишили със 77% от присъединяването на страната към ЕС през 2004 година.

Като изключително податливи на външни финансови шокове, произтичащи от значителните отрицателни салда на текущите сметки се сочат икономиките на България, Естония и Литва, където централната банка е с вързани ръце да провежда парична политика поради присъствието на валутен борд.

Като притеснително се сочи и поскъпването при цените на недвижимите имоти до неразумни високи нива, които могат да влошат положението.

Цените на недвижимите имоти в Рига например, които се повишиха над два пъти през изминалата година, са отбелязали понижение от 12% за последните пет месеца, според агенцията за недвижими имоти Latio.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg