Лондонската борса може да приеме по-стриктни правила за листване на международни компании

489
Лондонската борса може да приеме по-стриктни правила за листване на международни компании

Британските финансови регулаторни органи обявиха плановете си да въведат по-стриктни правила за листване на международни компании на лондонската фондова борса, като според тях настоящите либерални компании увеличават риска за инвеститорите при участието им в първични публични предлагания.

Новите правила се очаква да засегнат основно руските компании, като според наблюдатели и специалисти одитът и счетоводството на руските компании е със съмнително качество и не особено надеждно, което може да доведе до заблуди за инвеститорите при листването им на лондонската борса.

Планираните действия бяха оповестени през изминалата седмица и стават реалност след изразени притеснения от инвеститори във връзка с листването на руски компании като Rosneft и AFK Sistema.

Към момента британските компании са изправени пред значително по-стриктни изисквания при планирани първични публични предлагания, като например изискване към тях е представяне на отчети за изминалите три години.

Притесненията относно отчетността на руските компании са свързани с прозрачността им, достоверността им, както и със защитата на миноритарните акционери в тях.

Руските компании заемат близо 70% от общия брой листнати на борсата чуждестранни компании и представляват значителна част от оборота на лондонската фондова борса.

По прогнози на инвестиционните банкери се очаква руски компании да наберат капитал на лондонската борса в размер на 20 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg