Милер: Огромен брой банки желаят да кредитират „Газпром“

659
Милер: Огромен брой банки желаят да кредитират „Газпром“

Разразилата се криза с ликвидността по никакъв начин няма да засегне „Газпром“, похвали се Алексей Милер. Чистият дълг на компанията от началото на 2008 г. не се е увеличил, ще се похвалят пред борда на директорите мениджърите на монополиста.Следващия вторник, 30 септември, бордът на директорите на „Газпром“ ще обсъди въпроса със задлъжнялостта на концерна и „ефективността на използване на привлечените средства“, съобщи вчера пресцентъра на монополиста, пише „Ведомости“.

Въпросът е особено актуален на фона на бушуващата финансова криза. Но бордът отдавна смяташе да обсъжда тази тема, въпросът не е внесен „извънредно“, уверява един от мениджърите на „Газпром“. „Ние ще дадем отчет как се е променял дълга през последните години, какъв е той в момента и как ще го съкратим“, разкри той. Официално представители на „Газпром“ не коментираха това.

Възможно е да бъде обсъдено, как кризата се отразява на „Газпром“ и на неговите инвестиционни планове, добави чиновник, близък до борда на директорите на концерна. „Газпром“ винаги е имал големи дългове. Но скандал по този повод се е разразил само веднъж – през 2002 г.: тогава дългът на концерна е бил около 15 милиарда долара (по-голям, отколкото на шестте най-големи петролни компании на Русия взети заедно) при 19 милиарда долара приходи и 3.3 милиарда долара чиста печалба.  Бившият ръководител на „Юкос“ Михаил Ходорковски заяви тогава, че може да си представи сценарий, при който „Газпром“ банкрутира. Оттогава в пъти се увеличиха и дълговете, и инвестициите на „Газпром“.

 Инвестиционната програма на „Газпром“ за тази година – 822 милиарда рубли. Общият дълг на концерна към края на годината – 1.5 трилиона рубли, чистият - 1.23 трилиона рубли – рекорд за концерна. „Ние, естествено, се преработихме миналата година (в частта заеми)“, признава мениджър на „Газпром“. Но затова пък през тази година концернът е заемал минимални суми, възползвайки се само от половината от утвърдените, съгласно програмата, кредити (90 милиарда рубли), заявиха двама служители на монополиста.

Така, че има с какво да бъдат зарадвани директорите: сега чистият дълг на „Газпром“ е равен на това, което бе в края на годината, но EBITDA ще бъде по-висока, отбелязва единият от тях. Впрочем, до края на годината нови заеми на се изключени, добавя мениджърът на „Газпром“: всичко ще зависи от пазара, но профицит на средства няма, заеми – макар и кратковременни – могат да се необходими. Анализатори съветват да се изчака до 2009 г.

 Ако през юли концернът можеше да вземе петгодишен кредит от западните банки с 4.7% годишна лихва, сега – само с 7.5%, отбелязва анализаторът на Lehman Brothers Павел Мамай, а преди няколко дни въобще бе невъзможно да получи. А концернът вярва в силите си. „Газпром“ по никакъв начин не е засегнат от кризата. Ние здраво седим на краката си“, заяви вчера Милер, цитиран от Интерфакс.

 „Огромен“ брой банки желаят да кредитират „Газпром“. Самият концерн е стабилен финансово, отбеляза Милер, и в пълен обем е готов да реализира всичките си инвестиционни програми и нови обекти. Председателят на борда на директорите вицепремиерът Виктор Зубков е в отпуска и неговите подчинени за момента не коментират позицията на държавата.

„Газпром“ има приходи за 2007 г. /по МСФО/ в размер на 2.39 трилиона рубли, чиста печалба – 658 милиарда рубли. Капитализацията на газовия гигант на РТС е 191.8 милиарда долара. Държавата контролира 50.002% от акциите на концерна.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg