Най-динамично развиващите се технологични компании в ЦИЕ

1055
Най-динамично развиващите се технологични компании в ЦИЕ

Делойт обяви за 11-ти пореден път годишната класация на петдесетте най-динамично развиващи се технологични компании за Централна и Източна Европа.

В класацията са включени компании от 10 страни като софтуерните (29 на брой) отново доминират подреждането.

Полският интернет портал Netmedia още веднъж си подсигури първото място в класацията на Делойт за най-динамично развиващи се технологични компания за 2010 година за Централна и Източна Европа с ръст от 15.005%. За втора поредна година компанията зае челното място в основната категория, а за седма поредна година компания от Полша е на водеща позиция в класацията.

В същото време чешкият интернет спортен оператор LiveSport зае челно място в категорията Изгряващи звезди, а победителят Нетмедия оглави категорията на 5-те най- големи технологични компании.

Тази година са класирани компании от десет страни: България, Хърватска, Чешка република, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Сърбия и Словашка република, а 16 от фирмите са дебютанти в подреждането.

Средният ръст на 50-те най-динамично развиващи се компании достига 967% през 2010 година, докато през 2009 е била 933%.

Четири български фирми заемат позиции в престижната класация: Инвестор.БГ АД , Телерик АД., Е-Кард и Интерконсулт България.

Класацията подрежда най-динамично развиващите се технологични компании на база приходен ръст за петгодишен период. За целите на тазгодишната класация бяха анализирани приходите от 2005 до 2009г.

За да бъдат допуснати до класацията, компаниите трябва да имат годишен приход от минимум 50 000 евро за всяка последователна година от 2005 до 2009; централният им офис трябва да е разположен на територията на централноевропейска държава; да развиват или произвеждат на собствена технология или да инвестират значителни средства за развойна дейност; структура им на собственост трябва да изключва мажоритарна собственост върху дъщерни организации на чуждестранни стратегически юридически лица.

Ето и кои са 10-те най-динамично развиващи се компании в Централна Европа, според Делойт:

Място Компания Страна Сектор Ръст
1 Netmedia Полша Интернет 15,001%
2 TeamNet International Румъния Софтуер 3,120%
3 Kompan Полша Интернет 2,107%
4 Kentico software Чехия Софтуер 1,781%
5 Investor.BG България Интернет 1,633%
6 Sunrise System Полша Интернет 1,362%
7 CROZ Хърватия Софтуер 1,329%
8 Azet Словакия Интернет 1,126%
9 Viala Унгария Интернет 1,071%
 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg