NIS все още без цена

498
NIS все още без цена

Ратифицирането на споразумението за сътрудничество между Русия и Сърбия не внесе яснота за продажбата на NIS. Експерти коментират за „РБК Дейли“, че цената на компанията може да се запази, но инвестициите ще се увеличат.

Депутатите в сръбския парламент вчера ратифицираха петролното и газово споразумение с Русия. По думите на източник на „РБК Дейли“ в сръбския парламент, е бил одобрен само рамковия документ на споразумението без придружаващия го протокол за условията на покупка на националната петролна компания „Naftna Industrije Srbije“ (NIS) от „Газпром нефт“.

Според „Газпром“ протоколът влиза в сила автоматично след ратифицирането на цялото споразумение. Но, както заяви вчера сръбският вицепремиер Божидар Джелич, обемът на инвестицията за модернизирането на NIS от страна на „Газпром нефт“ още ще се уточнява.

През януари Сърбия и Русия подписаха пакетно споразумение, което предвижда строителството през сръбска територия на 400-километрова отсечка от газопровода „Южен поток“ и доизграждането на подземното газово хранилище „Банатски двор“ с обем 300 милиона куб. м. Освен това, в съответствие с допълнителния протокол, „Газпром нефт“ се задължи да купи 51% от акциите на NIS и да вложи 500 милиона евро за модернизацията на компанията.

Протоколът предвижда сключването на основния договор от „Газпром нефт“ за покупката на акциите на NIS до 31 декември. Междудържавният договор за руско-сръбско сътрудничество в петролната и газова област бе одобрен с мнозинство в Народната Скупщина. Въпреки това ратификацията на документа не внесе окончателно яснота в отношенията между Русия и Сърбия в тази област.

Според старши анализаторът на сръбската консултантска агенция „Спутник“ Саша Савичевич фактът, че механизмът за продажба на NIS не е бил обсъждан от депутатите, потенциално може да послужи като основание за опити да се преразгледа споразумението. „Но, съгласно сведенията, с които разполагам, по време на предстоящите преговори за детайлите на сделката условията за продажба на NIS сериозно няма да се променят“, каза Савичевич.

По-рано вицепремиерът Младжан Динкич заяви, че цената на NIS е прекалено ниска и ратифицирането на споразумението с Русия открива началото на преговори за нейното окончателно равнище. Неотдавна, по инициатива на Динкич, бе направена нова оценка на компанията, съгласно която тя струва 2.2 милиарда евро. Но „Газпром нефт“ многократно е заявявал, че цената на NIS е договорена и е окончателна.

По думите на анализатора на „Брокеркредитсервис“ Андрей Диргин юридически ратифицирането на споразумението говори и за признаване на протокола, но от непредсказуема Сърбия може да се очакват изненади. Но, според мнението на експерта, цената най-вероятно ще остане същата, но размерът на инвестицията почти сигурно ще бъде увеличен. За реконструирането на двете сръбски рафинерии, съгласно оценките на Диргин, на „Газпром нефт“ ще са му необходими 1.25 милиарда долара.

„Фактически „Газпром нефт“ купува метал. Преработването в рафинериите на NIS не е дълбоко и обемът му е едва 3.4 милиона тона петрол годишно. Компанията добива годишно 718 хиляди тона петрол. За сравнение, „Газпром нефт“, заедно със „Славнефт“, добива 115 хиляди тона петрол дневно. Така че цялата ценност на NIS е в нейната мрежа от бензиностанции“, уточни експертът.

И желаещите да купят компанията не са много. Унгарската МОЛ и австрийската OMV можеха да платят за нея същите 400 милиона евро, но те не биха инвестирали в модернизацията й, тъй като те имат свои преработващи мощности недалеч. А Сърбия иска да превърне NIS в крупен енергиен център.

Източник: БГНЕС

Още по темата:

Сръбският парламент ратифицира споразумението за НИС с Русия

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg