Облигационните пазари предвиждат дефолт на Гърция

894
Облигационните пазари предвиждат дефолт на Гърция

Докато европейските лидери спорят около втория си план за спиране на финансовата криза, трейдърите залагат, че Гърция няма да може да плаща задълженията си, пише Bloomberg.

Доходността на гръцките 10-годишни облигации нарасна до рекордни нива през тази седмица а застраховките им срещу дефолт струват повече от всякога, въпреки че страната получи 110 млрд. евро спасителни средства от ЕС и МВФ през миналата година. Доходността по 2-годишните облигации надхвърля тази на 10-годишните, което предполага, че може да се очаква преструктуриране на дълга на страната преди тригодишната помощна програма да изтече.

Лидерите на ЕС днес се събират в Брюксел, като имат за цел да изготвят план за подобряване на конкурентоспособността, план, за който Германия настоя като условие, за да подкрепи увеличаване на размера на спасителния фонд. Инвеститорите също така ще търсят признаци за това, че различията около това как да бъде разрешена дълговата криза намаляват преди втората подобна среща, насрочена за 24-25 май, на която според германския канцлер Ангела Меркел, ще бъде създаден пакет от общини мерки.

Цените на гръцките държавни облигации паднаха през тази седмица, след като Moody's Investors Service понижи рейтинга на страната.

Доходността на облигациите на на най-задлъжнелите държави в Еврозоната скача в последните два месеца, след като Германия, Финландия и Австрия отхвърлиха призивите на Гърция и Ирландия за понижаване на лихвените проценти по получените спасителни заеми. Съществуват и различия по отношение на Европейския фонд за стабилност на стойност 440 млрд. евро, който отпусна средства на Ирландия, в това число и дали той да може да изкупува държавни облигации на страни от Еврозоната.

Лидерите на ЕС днес ще обсъждат предложения пакт, който Меркел и Никола Саркози настояват да бъде част от плана за подкрепа на изпадналите в затруднение страни. По-слабите икономически страни в Еврозоната разкритикуваха плана, определяйки го като атака срещу техния суверенитет.

Доходността на 10-годишните португалски облигации достигна 7.70% на 9 март, което беше най-високото ниво поне от 1997 г., когато Bloomberg започва да следи тези данни. На същия ден доходността на 10-годишните италиански облигации нарасна до над 5% за първи път от ноември 2008 г., докато доходността по 10-годишните ирландски облигации достигна най-високото си ниво от февруари 1993 г.

Гръцките суапове нараснаха с пет базисни пункта до рекордните 1 037 базисни пункта вчера, което означава, че цената за застраховането на 10 млн. долара гръцки дълг за пет години и била 1.04 млн. долара на година. Спредът в лихвата между гръцките 2-годишни и 10-годишни облигации се разшири до 171 базисни пункта вчера, което е най-голямото ниво от май насам.

Гърция намали разходите си и вдигна данъците през тази година, за да свали бюджетния си дефицит до 9.4% от БВП, в сравнение с 15.4% през 2009 г. През този месец правителството на страната трябва да обяви мерки за периода 2012-2014 г., с които цели да намали дефицита до под 3% от БВП. Способността на правителството да увеличи приходите си е ограничена от икономиката, която влиза в третата си година на рецесия. БВП на Гърция може да се свие с 3% през тази година, според ЕС и МВФ, след като отчете спад от 4.5% през 2010 г.

Тези мерки обаче може да се окажат недостатъчни, за да запазят платежоспособността на Гърция, според анализатори, които смятат, че икономиката на страната ще се свие с 4.5% през тази година и с 2% през 2010 г., което ще доведе до скок на публичния дълг до 170% от БВП и ще направи преструктурирането на дълга неизбежно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg