OMV с повече инвестиции в Петром от поетите приватизационни задължения

561
OMV с повече инвестиции в Петром от поетите приватизационни задължения

Австрийската група OMV е осъществила до 30 юни 2007 г. инвестиции на стойност 4,38 милиарда леи в румънската петролна компания "Петром", което е с близо един милиард леи повече от задълженията, поети от компанията с приватизационния договор, сключен през 2004 г., предаде Медиафакс. (едно евро се разменя за 3,36 румънски леи).

Съгласно договора, до 30 юни т.г. OMV се задължава да инвестира в "Петром" около 3,45 милиарда леи, заяви днес заместник-председателят на агенцията по приватизация Константин Ботез.

Австрийската компания OMV изплати на румънската държава 669 милиона евро за 33,34 процента от акциите на "Петром" и участва с още 830 милиона евро в увеличаването на акционерния капитал, с което стана мажоритарен собственик на "Петром", притежавайки 51 процента от акциите.

Румънската държава запази 40,7 процента от акциите на "Петром", а останалата част са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие и на миноритарни акционери.

Според документи, изпратени от OMV на Агенцията по приватизация, в "Петром" са направени инвестиции в редица сектори. За експлоатация и производство са били отпуснати 2,84 милиарда леи, в рафинирането са инвестирани 962 милиона леи, в маркетинга - 566 милиона леи, и около 12 милиона леи в сектора на химическите продукти.

Агенцията по приватизация ще провери изпратения й доклад до края на ноември т.г. От първите заключения от изпратените документи излиза, че задълженията са били спазени, заяви Ботез.

Той допълни, че австрийската група не е била санкционирана до момента по отношение на задълженията в приватизационния договор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg