Подаването на поръчки за Трансгаз стартира от днес

715
Подаването на поръчки за Трансгаз стартира от днес

От днес стартира подаването на поръчки за първичното публично предлагане на най-голямата румънска монополна компания за пренос на газ - Трансгаз, като се очаква то да продължи до 7 декември.

Това е първото първично публично предлагане в северната ни съседка и най-голямото на борсата там, коментират специалисти.

В първичното публично предлагане се очаква да участват над 10 000 инвеститори, сред които индивидуални и институционални.

В очакване на IPO-то румънските индекси отбелязаха силен спад през последните два месеца, който освен от предстоящото първично публично предлагане се предопредели до голяма степен и от понижението на регионалните индекси.

Днес обаче те отбелязаха значително повишение, като основните индекси добавиха по над 2% към стойността си в ранната търговия.

Предлагането на газопреносната компания е на обща стойност около 65 млн. евро и е най-голямото за капиталовия пазар в страната.

Представителите на Raiffeisen Capital & Investment обаче са оптимисти и считат, че предлагането ще мине успешно, като за това изключително много разчитат да допринесе въвеждането на права при разпределянето на книжата.

В момента на записването инвеститорите ще получат по 100 акции и 100 права, като те ще могат да продадат правата веднага щом на борсата започне търговията с тях.

Публичното предлагане ще започне в понеделник – 26 ноември и ще свърши на 7 декември. Компанията предлага 1.177 млн. акции, или 10% от капитала си, на цена 191.92 румънски леи за акция

За дребните инвеститори е отредено 40% от количеството, като цената за тях ще е в диапазона от 2 000 до 500 000 RON, а борят на акциите, които те могат да запишат между 11 и 2 605.

Останалите 60% ще са достъпни за големите инвеститори, като стойността на записването ще е над 500 000 леи (143 000 евро).

За да се избегне презаписване, IPO-то ще се проведе на принципа pro-rata, т. е. ще има пропорционално разделение на големи и дребни инвеститори и всеки ще получи акции в съответствие със записването, което е направил.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg