Проститутките в Руската империя

14021
Проститутките в Руската империя

„Момиче без минало, с неопетнена репутация, но без никакви средства, иска да даде всичко, което има, на този, който й плати 200 рубли“ – подобен тип обявления не са били рядкост в петербургската преса в началото на 20 в. Любовта е била напълно легален бизнес.

Дами в жълто

До XVIII век проституцията (сводничеството) в Русия по принцип било забранено. С указ на Сената от 1736 г. блудниците трябвало да бъдат елиминирани. Но по време на управлението на императрица Елисавета Петровна в Петербург се появява първият публичен дом – открит от германка в богат дом.

Съвсем скоро се налага да бъде затворен – едно от момичетата се оплакало, тъй като било заведено в дома по принуда.

По времето на Екатерина II откриването на публични домове било възможно само в определени квартали в столицата. Дори суровият Павел I не ги забранявал. Той обаче наредил проститутките да носят жълта рокля.   

Да се откриват бордеи могло само с разрешението на полицията. Не било позволено в тях да работят по-млади от 16-годишни. Самата съдържателка трябвало да бъде поне на 30 години и на не повече от 60 години. Забранено било приемането на клиенти в неделя и по празници. След като мине обедно време, забраната отпада.

 От 1843 година проституцията в Руската империя става напълно легална. Сред другите грижи на полицията било да се ловят „безнадзорни“ жрици на любовта и да се регистрират, като се подлагат на медицински преглед.

Поради това в много от големите градове били създадени специални медицинско-полицейски комитети.

Куртизанките били длъжни да ходят на преглед не по-рядко от 2 пъти седмично. Дамите с леко поведение се отказвали от своя паспорт – в замяна получавали жълт билет – удостоворение, че търгуват с тялото си.

Това ограничавало правата на момичетата и развързвало ръцете на недобросъвестните съдържателки на бордеи. На последните им се полагало ¾ от заработеното.  А понякога и цялата сума!

Освен това дрехите и тоалетите съдържателката продавала на своите „възпитаници“ на тройна цена, това ги докарвало до дългове и невъзможност да напуснат публичния дом.

Момичетата са различни

Момичетата с жълт билет били наричани „билетни“. За да се предотвратят безчинствата на алчните съдържателки на бордеи, с времето проститутките получили банкови книжки. В тях вписвали колко пари и от кого са получили.

Любопитното е, че в бордеите работели и жени със завидно образование. Съдбата им била такава, че не можели да се препитават от друго. Основната част от проститутките обаче били нискообразовани селянки.

Според данни за 1889 г. 70% от проститутките в страната идват от бедни семейства, 13.7% от състоятелни и 0.7% от богати семейства. За останалите информация за произхода им няма.

Известно е, че е битувала практиката понякога съпрузите да пращат жените си да проституират, за да си попълват приходите за месеца. Затова не е удивително, че когато безработицата намалявала, броят на проститутките също намалявал.

Имало и заведения, в които имало кристални полилеи, червени килими и всичко светело... Там търсенето било за интелигентни момичета, но също така и много красиви. Част от тези проститутки се борели за своите права, а към работата си подхождали с „отговорност“.

Формулярните...

Имало и такива. Наричали ги формулярни проститутки. Бил им издаван специален формуляр.

Били по-независими, но често били заложници на обстоятелствата. Зависели от своите хазяи и постоянно рискували, когато били на улицата. Напълно било възможно да не получат обещаната сума, въпреки че са си я заработили. Рискували да бъдат намушкани или убити. 

Тези от проститутките, които имали свой дом, успявали да развият добър бизнес. Наричали ги „аристократки“.

Те приемали клиентите у дома, имали си „покровители“, пускали обяви във вестниците: „Млада и жизнерадостна девойка иска да помогне на възрастен мъж срещу прилично възнаграждение. Обича живота и неговите утехи“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ggg
# 0
08:11 | 13 November 2016
PRIKOMUNISAMA , SI4KI BLIATKI SA KURVI !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...