Развиващите се европейски страни усещат остър недостиг на квалифицирани кадри

597
Развиващите се европейски страни усещат остър недостиг на квалифицирани кадри

Страните от Източна Европа, присъединили се към ЕС, сред които е и България, все повече започват да изпитват остър недостиг от висококвалифицирани кадри, на фона на силната миграция на такива кадри към развитите европейски държави, където заплатите са значително по-високи.

Компаниите в страни като Полша, Чехия и Унгария намират все по-трудно висококвалифицирани кадри, което от своя страна води и до значително повишение на заплатите за тези специалисти, повишили се в някои отрасли с близо 50% през изминалата година.

Допълнително задачата се усложнява и от все по-голямата конкуренция за висококвалифицирани кадри с навлизащите на пазарите на страните от Централна и Източна Европа западноевропейски компании.

Страните от ЦИЕ са привлекли през изминалата година преки чуждестранни инвестиции в размер на 32.5 млрд. евро.

Остър недостиг на работна сила се изпитва и в строителните сектори на развиващите се страни. Така например полските строителни компании са принудени да търсят работници от бившите съветски републики и дори от Китай.

Подобна е и ситуацията в Румъния, където строителният бум изисква все повече нови работници, които обаче са дефицит.

Анализаторите очакват постепенно достигане на естествено равновесие на пазара на труда в развиващите се европейски държави. Ниските работни заплати бяха и основното конкурентно предимство на тези страни за привличането на чуждестранните инвестиции, както и основната причина за емигрирането на работниците в чужбина.

С повишаването на заплатите обаче от една страна ще се намали емигрирането и все повече хора ще започнат да се връщат в родните си страни, като в същото време ще започнат да намаляват и чуждестранните инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg