Румънското правителство одобри закона за държавния бюджет 2008

387
Румънското правителство одобри закона за държавния бюджет 2008

Румънското правителство одобри днес закона за държавния бюджет за 2008 г., предаде Ромпрес. Проектът бе обсъден на първо четене на заседание на правителството миналата седмица, а министрите получиха едноседмичен срок, за да помислят по евентуалните допълнения към него. Законопроектът ще бъде изпратен за одобрение в парламента, посочва агенцията.

Премиерът Калин Попеску Таричану каза, че бюджетът за следващата година представлява "бюджетът за развитието на Румъния" и в него са заложени инвестиции в приоритетни области. По думите му бюджетът отговаря на интересите на всички социални категории и е насочен към запазване на стимулиращата данъчна политика, тъй като не са предвидени никакви увеличения на такси и данъци, нито пък въвеждането на нови такива.

Таричану каза, че правителството е заложило в бюджета Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в размер на близо 7000 евро. Социалните осигуровки ще намалеят с шест процента общо за работещите и работодателите, а бюджетният дефицит е изчислен на 2.7 на сто.

Румънският премиер каза, че за образование са отделени шест на сто от БВП, за здравеопазване - 4.5 процента от БВП, а за областта на изследванията и иновациите са предвидени 0.6 на сто от БВП.

Премиерът посочи още, че държавният бюджет е важен проект, но няма значение това колко бързо ще бъде приет от парламента, а с каква "дълбочина" ще бъде обсъден в законодателния орган. Таричану не се ангажира с прогноза кога бюджетът ще бъде одобрен и напомни, че миналата година дебатите са се проточили до декември.

Според анализатори приемането на бюджета за следващата година ще бъде първият голям тест за кабинета на Таричану, след като основната опозиционната сила - Социалдемократическата партия, обеща да бъде "тотална опозиция". Социалдемократите бяха внесли вот на недоверие срещу правителството на Таричану, който не събра достатъчно гласове миналата седмица.

Дясноценристкото правителство обаче може да разчита само на 20 процента парламентарна подкрепа. Второто правителство на Таричану, което е всъщност правителство на малцинството, бе одобрено в парламента през пролетта на тази година благодарение на гласовете на социалдемократите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg