Стачки превърнаха Източна Европа в проблемен регион за "Арселор Митал"

557
Стачки превърнаха Източна Европа в проблемен регион за

„Кремиковци“ е интересен за "Арселор Митал", но не е ясно дали покупката му ще се впише в стратегията за развитие на концерна, пише "РБК Дейли". Работническото движение в Източна Европа надига глава, като при това най-често последиците от това чувстват големите международни концерни.

На 14 април 3600 служители на стоманодобивния завод на "Арселор Митал" в румънския град Галати започнаха безсрочна стачка с искания за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Впрочем, Източна Европа традиционно е най-проблемният регион за "Арселор Митал", на който многократно му се е налагало да чува критики по свой адрес заради социалната си политика.

Дружеството е най-голямата в света стоманодобивна компания, контролираща 10% от пазара на стомана. Създадена е през 2006 г. в резултат на сливането на "Арселор" и "Митал Стийл". Чистата печалба на компанията през 2007 г. е 10.4 милиарда долара, което е с 30% повече от аналогичния показател за 2006 г. ЕBITA – 19.4 милиарда долара. Президент, генерален директор и председател на съвета на директорите е Лакшми Митал, който е на пето място в света по богатство с 38 милиарда долара, според списание "Форбс".

Със стачка вчера посрещнаха Лакшми Митал и работниците от българския металургичен завод „Кремиковци“, които са недоволни от забавянето на изплащането на заплатите. В момента това предприятие е собственост на "Глобал Стийл Холдингс". Компанията се притежава от по-малкия брат на Лакшми - Прамод Митал.

Сега комбинатът може да премине под контрола на "Арселор Митал". Лакшми Митал пристигна в България за среща с министъра на икономиката на страната, за да обсъди възможността за покупката му. Представителят на "Арселор Митал" Жан Лазар заяви за "РБК Дейли", че предприятието ги интересува, но компанията все още не е решила дали то може да се впише в стратегията за развитие на групата.

А в понеделник в румънския Галати 800 души протестираха пред фабриката "Арселор Митал Галати" и се опитаха да завземат администрацията, съобщиха местни медии. Заводът в град Галати е най-важното от четирите предприятия на "Арселор Митал" в Румъния. Там работят 14 хиляди души, средната работна заплата е 210 евро. Работниците искат удвояване на заплатите, увеличаване на премиите, финансови помощи за семействата на загиналите по време на производство. Представители на профсъюза заявиха, че 3800 служители са подписали писмо в подкрепа на стачката.

Впрочем, както отбеляза пред "РБК Дейли" представител на "Арселор Митал Галати", стачката е прекратена от съда. Жан Лазар заяви, че работата на предприятието продължава, а администрацията на завода води преговори с профсъюзите. Администрацията е готова да повиши заплатите на работниците с 12%.

Металургичният магнат Лакшми Митал не за пръв път се сблъсква с профсъюзите. В миналото стачкуваха недоволните от заплащането работници в "Митал Стийл Темиртау" в Казахстан. А украинският Фонд за държавно имущество предяви претенции към новия собственик на "Криворожстал", обвинявайки го в нарушения на условията на приватизацията по отношение на персонала. "Митал Стийл" трябваше да гарантира изпълняването на социалните ангажименти, като, например, ежегодно да индексира заплатите и да не уволнява работници до 2010 г.

Впрочем, с украинците Лакшми Митал се раздели с мир, на излишните работници им бе предложено да напуснат доброволно и да получат компенсации. В крайна сметка, персоналът на предприятието бе намален до 45 хиляди души, а като компенсации бяха изплатени 50 милиона долара, заплатите на останалите работници бяха повишени с 15%.
 
Но не само в Източна Европа и развиващите се страни са недоволни от Лакшми Митал. На 4 април работниците в един от френските заводи на компанията разгромиха офиса на директора, протестирайки срещу уволненията. Във връзка с частичното намаляване на производството ръководството на завода планира да съкрати 575 души.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...