Търговските банки в Гърция планират да засилят присъствието си в Русия и Чехия

309
Търговските банки в Гърция планират да засилят присъствието си в Русия и Чехия

Големите търговски банки в Гърция планират да засилят присъствието си в Източна Европа и по-специално на пазарите в Русия и Чехия, пише атинският в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Амбицията на банките е до няколко години да обхванат географски район, който да започва от Русия, да минава през Турция и да стига до Египет и да включва десетки страни с общо население от 450 млн. жители, допълва изданието.

Гръцките банки предприеха първите си стъпки за навлизане на Балканите в началото на 2000 г., като закупиха банки в редица страни като България, Румъния и Македония, а впоследствие навлязоха и на пазарите в Турция, Полша и Украйна. Сега те развиват активна дейност в девет страни от Югоизточна Европа, а също и в Египет.

В момента те контролират около 50 на сто от акциите на гръцката Национална банка, 41 на сто от акциите на Алфа банк, 40 на сто от акциите на банка Пиреос и 26 на сто от EFG Eurobank, отбелязва в. "Катимерини" с коментара, че гръцките банки "не бива да подценяват изключително силната конкуренция на присъстващите в района големи чуждестранни банкови консорциуми, като Уникредито, Сосиете Женерал, Райфайзен и други".

По данни в гръцкия печат, в края на миналата и в началото на настоящата година инвестираните гръцки капитали в Югоизточна Европа и Турция са възлезли на 14 млрд. евро, което се оценява като съществен скок, в сравнение с 2004 г., когато те са били шест млрд. евро, а през 2005 г. - осем млрд. евро.

Банковият сектор е основен лост за проникване на гръцките инвеститори в региона. Гръцките банки разполагат с 1200 офиса в Югоизточна Европа и Турция, като пазарният им дял е около 20 на сто.

Най-впечатляващ е растежът на гръцките инвестиции в Турция, където с покупката на различни банки, гръцкото инвестиционно присъствие надхвърля три милиарда евро. В края на 2005 г. гръцките инвестиции в Турция са възлизали на 400 млн. евро, а през 2004 г. - на 50 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg