Увеличават до 32.5% броя на акциите, които ще продават от Хърватския телеком

344
Хърватското правителство обяви днес, че ще продаде на гражданите си по-голяма част от държавната телекомуникационна компания, отколкото бе планирало първоначално. Кабинетът предприе този ход поради големия интерес от страна на обикновените граждани на Хърватия да притежават дял от печелившата компания.

Правителството планираше да продаде от 20 до 23 процента от Хърватски телекомуникацие (Hrvatske Telekomunikacije d. d.), известна още като Ти-Ком (T-Com), мажоритарния дял от която държи Дойче телеком (Deutsche Telekom) на публичен търг, обявен на 17 септември. Но днес кабинетът обяви, че ще продаде 32.5 процента от компанията.

Вицепремиерът Дамир Поланчец съобщи, че 25 процента от акциите на Ти-Ком ще бъдат предоставени на гражданите, а 7.5 на сто - на институционални инвеститори. Останалата част от акциите ще бъдат листвани на Загребската и Лондонската фондови борси, след като търгът приключи на 5 октомври.

Продажбата на компанията предизвика безпрецедентен интерес сред средностатистическите граждани на Хърватия, които чакаха на дълги опашки, за да наддават за акциите. Някои дори взеха заеми, за да осъществят покупката.

Анализатори прогнозираха, че изкупуването на акциите на Tи-Ком ще донесе известни печалби.

Гражданите на Хърватия се ползват с приоритет при изкупуването на акциите на Tи-Ком, но всеки гражданин може да направи покупка на максимална стойност от 38 000 куни (5200 евро).

След продажбата правителството ще притежава 2.5 процента от компанията, която неотдавна бе 100-процента държавна собственост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg