Започнаха пробите на втори реактор на АЕЦ Черна вода

413
Започнаха пробите на втори реактор на АЕЦ Черна вода

Започнаха пробите на втори реактор на АЕЦ Черна вода, съобщава БТА. През юли реакторът ще бъде свързан с националната електрическа система, а от септември ще заработи на пълна мощност от 700 мегавата, посочва изданието.

Маневрите за пускане в действие на реактора са започнали в петък след обяд, съобщи в събота генералният директор на националното дружество "Нуклеарелектрика" Теодор Кирика.

В момента в АЕЦ Черна вода работи само първи реактор, който осигурява около 10 процента от производството на електроенергия на национално равнище. След пускането в експлоатация на втори реактор, АЕЦ Черна вода ще осигурява около 18 процента от производството на електроенергия на Румъния. Трети и четвърти реактор ще бъдат изградени едновременно, като строителството им ще започне през 2008 година.

"Котидианул" припомня, че Траян Бъсеску, който в момента е временно отстранен от поста президент на Румъния, поиска ускоряване на изграждането на реакторите, за да бъде осигурена енергийната независимост на Румъния.

Тринадесет фирми са се класирали за финализирането, пускането в експлоатация и оперирането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода. Сред тях са румънските фирми "АЛРО" и "Електрика", както и чуждестранните AECL (Канада), "Ансалдо" и "Енел" (Италия), "Електрабел" (Белгия) и "Ибердрола" (Испания).

Междуминистерската комисия за финализиране на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода одобри миналото лято доклад за оценка на получените писма за намерения. Процесът ще продължи с разговори в Комисията за оценка и преговори с 13-те избрани компании или консорциуми с цел изясняване на някои предвиждания на писмата за намерения и за определяне на оптималния модел за финализиране, пускане в експлоатация и опериране на трети и четвърти реактор.

След това компаниите, които ще се класират, ще представят ангажиращи оферти за сдружаване с национално дружество "Нуклеарелектрика" за сформирането на смесено търговско дружество, което ще се заеме със строежа и оперирането на тези два реактора. Резултатът от преговорите за сдружаване ще бъде представен за одобрение на румънското правителство.

Общите капиталови разходи, включително финансовите разходи и лихвите в периода на изграждане, се изчисляват на около 1.4 милиарда евро за трети реактор, респективно - на около 2.2 милиарда евро, за изграждането на трети и четвърти реактор в общ проект.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg