Защо Амстердам не иска чужденци в кофишоповете?

4221
Защо Амстердам не иска чужденци в кофишоповете?

© Pixabay

Амстердам обмисля нова регулация, която да забрани на чуждестранните туристи да посещават търговските обекти, където се сервира марихуана.

Целта е да се потърси начин за постигане на по-добър баланс в качеството на живот на местните жители на фона на туристическия прилив, пише CNN. 

Идеята идва, след като анкета сред младите туристи, реализирана от кмета на града Фемке Халсема, показа, че над половината от тях идват в холандската столица, именно защото искат да посетят горепосочените заведения, популярни с названието "кофишоп".


Проучването изследва най-популярните причини за туристически посещения на Амстердам, както и "какво би се случило с желанието на туристите да посетят Амстердам, ако наличието или достъпността на един или повече от тези фактори бъде редуцирано или изчезне."

Амстердам се опитва от известно време да идентифицира проблемите свързани с прекалено мащабните туристически тълпи, които заливат града.

Близо 57% от анкетираните туристи посочват, че кофишоповете са важна причина за това да решат да посетят града.

34% пък заявяват, че няма да идват толкова често до Амстердам, ако нямат възможността да посетят въпросните заведения, а 11% директно отсичат, че няма изобщо да стъпят в града.

В писмо до общинските съветници, изпратено преди провеждането на анкетата през юли 2019 година, Халсема посочва, че кофишоповете могат да поставят „качеството на живот в града под натиск”.

Промяна в Амстердам

Анкетата, проведена през август 2019 година, обхваща мнението на 1 100 чуждестранни посетители на възраст между 18 и 35 години, които посещават Квартала на червените фенери в Амстердам – зона в града, която стана обект на новите идеи за регулиране на туризма.

Влизащи в сила от 1 април 2020 година, новите мерки ще регулират груповите обиколки в квартала, като се въвежда забрана за такива след 22:00 часа. Освен това ще бъдат забранени и груповите турове на места като тесни мостове.

Всеки екскурзовод, който наруши правилата, ще бъде санкциониран с глоба от 190 евро.

Анкетата пита туристите дали са склонни да плащат такса за вход в средновековната стара част на града, в която се намира и прословутия Квартал на Червените фенери. 32% от анкетираните са посочили, че ще спрат да идват, а 44% са отговорили, че ще намалят визитите си, ако има такса.

Така или иначе, проучването показва, че кофишоповете са по-привлекателна сила за чуждестранните туристи от Квартала на червените фенери.

Едва 1% от анкетираните са посочили, че проституцията е причината да посетят Амстердам.

Междувременно цели 72% признават, че посещават кофишоп по време на престоя си в града.

Контролиран туризъм

Журналистът Изабел Геретсен е израснала в Амстердам и има наблюдения от първа ръка  за ефектите от масовия туризъм.

„Разбираемо е, че жителите на Амстердам искат да запазят красивия си исторически център, както и да вършат ежедневните си задачи, без да бъдат постоянно конфронтирани от туристи”, казва тя.

По думите й, идеята да се наложат ограничения за кофишоповете е част от мерките, целящи запазване на центъра на града като културна ценност, вместо да бива превръщан в увеселителен парк за туристи, пушещи трева.

“Но всички тези мерки са рисковани, тъй като Амстердам е познат по света със своите толерантни политики относно леките наркотици. Това може да доведе до спад на туризма”, казва тя.

Общините в Холандия имат различни правила за кофишоповете и дискусиите за налагането на рестрикции за чужденци не са от вчера.

Дебатът бе разгорещен през 2011 и 2012 година, като тогава Амстердам бе против налагането на такава политика из цялата страна.

В наши дни забрана за чужденци има в Маастрихт, който се намира в южната част на страната.

Холандия има странна политика относно марихуаната, тъй като търговията е легална, за разлика от производството.

Защо Нидерландия вече не иска да е Холандия?Холандското правителство реши да премахне термина „Холандия”, така че всички асоциации със страната да бъдат само и единствено свързвани с официалното ѝ име – Нидерландия

Новото проучване сочи, че не е задължително рестрикциите над кофишоповете да доведат до спад в посетителите или употребата на канабис.

29% от анкетираните посочват, че биха намерили други маршрути за да удовлетворят желанието си за марихуана, като да карат местни лица да купуват от тяхно име или чрез улични дилъри.

В писмо до общинския съвет след анкетата, Халсема посочва, че управата на града трябва да се фокусира върху това „да намали атрактивността на канабиса за туристите”, както и да направи пазара на марихуана по-прозрачен.

Анкетата все пак показва, че най-честата причина за посещение на Амстердам не се крие в кофишоповете или Квартала на червените фенери или дори музите и културните забележителнсоти.

Оказва се, че желанието за разходка пеша или с велосипед из града е водеща причина за тирустите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg