Специално обучени овце чистят лозята в Калифорния от плевели

1328
Специално обучени овце чистят лозята в Калифорния от плевели

Калифорнийски изследователи обучават овце, които да чистят лозята от плевели, без да докосват самите лози. Новата еко алтернатива на тракторите излиза евтино, не използва гориво и е ефикасна, а на собствениците на лозята не се налага да използват толкова много химикали както сега, за да се отърват от плевелите, съобщава АП.

Ако не са обучени от специалисти обаче, има опасност овцете да изгризат лозя за хиляди долари. Затова Морган Доран и колегите му от университета в Калифорния експериментират с прилагане на различни терапии с цел да обучат овцете и да ги превърнат в качествени работници.

Всички ще печелят, казват Доран, фермерите ще имат нов пазар за овцете си, а лозарите ще имат нова по-добра „техника“.

Лесно ли се учат овцете? „Не е толкова трудно колкото си мислите“, казва Доран, който счита, че овчиците са много подценени от обществото, “те се справят отлично!“

А и работата им не е трудна – те просто ядат и ядат по цял работен ден.

„Овцете могат да различават различни миризми и да свързват с тях добри или лоши асоциации,“ казват учените.

Те следват т. нар. „терапия на отвращението“, разработена в университета в Юта. Избират се овцете, които никога преди това не са яли лозови листа. Екипът ги оставя да се натъпчат с такива до пръсване. След това им се дава литиев хлорид – вещество, което не вреди, но предизвиква силно гадене. Така животните получават естествено отвращение към растението.

Друг метод е този на компания от Колорадо. Те не се занимават с обучение на овцете, а използват кучета, които не им позволяват да доближават лозите, и ги гонят всеки път, щом се приближат прекалено много.

От екипа в Калифорнийския университет не се притесняват от скептицизма относно тяхната работа. В момента те се стремят да намерят по-добра алтернатива на литиевия хлорид сред естествените танини. Те също така смятат да разучат ефекта на животните върху почвата, който според тях е благотворен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg