Приоритетните ангажименти на Европейската комисия към зелената и кръговата икономика белязаха съдържанието и събитията на Ecomondo и Key Energy, които се проведоха през ноември в Римини.

Четири дни бяха прекарани в споделяне на познания, технологии и стратегии, за да се гарантира на компаниите водеща роля в европейския проект, насочен към намаляване производството на отпадъци чрез насърчаване на повторното им използване, включително благодарение на значителните финансови средства в подкрепа на научните изследвания и иновациите.

Реорганизирането на продуктите и процесите чрез прилагането на принципите на кръговата икономика е тема за модерното производство, зелените и ефективни градове, за възстановяването на замърсените зони и управлението на водните ресурси.

Ecomondo и Key Energy представиха и конкретни примери за компании, градове и институции, които вече са приели принципите на кръговата икономика.

Italian Exhibition Group приключи с 116 131 посетители (+10%), от които повече от 12 000 от чужбина.

И тази година „Експо бизнес партнерс“ - официалният представител на Italian Exhibition Group за България, организира българска бизнес делегация, която проведе над 170 срещи с изложители от секторите: управление на отпадъци, пречистване на води, оползотворяване на вторични суровини и възобновяеми енергийни източници.

Изложението беше посетено и от делегация от експерти от Столичния инспекторат, Общинския инспекторат Перник, община Перник и община Бургас. Участниците в делегацията имаха възможност да се запознаят с иновативни технологии и съоръжения с приложение в устойчивото развитие на градовете.

„Ecomondo вдъхва увереност в бъдещето", заявява Лоренцо Каньони, председател на Italian Exhibition Group, "защото продължава да се разраства и представлява международна система от компании, способни да стимулират икономическия прогрес и устойчивостта на околната среда. Кръговата икономика е общият знаменател на всяка идея за развитие с голямо въздействие и в социално отношение, а панаирът успя да насочи случващото се в света към конкретността на знанието, опита и бизнеса.“

Концепциите, подчертани при откриването от министъра на околната среда Джан Лука Галети, който през целия ден на откриването се посвети на срещи с компании, очертаха основната тема на дните: „Нека се опитаме да не мислим вече за различни икономики. „Зелената“ икономика е единствената възможност, ако искаме да гледаме към бъдещето, а Ecomondo я представя в пълна степен“.

На 113 000 кв. м площ в Ecomondo и Key Energy участваха 1200 компании; над 200 събития бяха открити от Общото събрание на зелената икономика, в които взеха участие 11 000 професионалисти и експерти.

„Съчетаването на съдържанието, свързано с регулациите, научните изследвания и иновациите, създаването на фирми с европейски и международен профил и високото ниво на участниците в изложението е отличителен елемент на Ecomondo“, коментира проф. Фабио Фава, ръководител на Научно-технически комитет.

"Тази година добавихме нови елементи: идеята за разглеждане на различните теми в контекста на „дългата верига“, с участието на големи и малки компании, на допълващи се помежду си производствени отрасли при обсъждане на законодателната рамка, научните изследвания и иновациите и наличните инструменти за тяхното финансиране. Тази концепция ни позволи да предложим едно място за контакти, възможност за нови партньорства и да обогатим с нова стойност целия сектор.“

Беше регистриран успех за нововъведенията на 2017 г., с тематични зони, посветени на енергийната ефективност и оптимизация, в рамките на KEY ENERGY – единственото италианско събитие, посветено на възобновяемата енергия и на научните предложения, привлекли интерес и участие.

„След години на критични проблеми в сектора на възобновяемите енергийни източници", коментира Джани Силвестрини, председател на Научния комитет на Key Energy, "постъпват сигнали за растеж в сектора на фотоволтаичната и вятърна енергия. Току-що представената Националната енергийна стратегия предвижда отпадането на въглищата до 2025 г. и покриване на 55% от потреблението на електроенергия през 2030 г. с възобновяеми източници.

Тази нова рамка, свързана с ангажиментите по Парижкото споразумение относно изменението на климата, ще доведе до силен ръст на фотоволтаици, които могат да надвишат десетократно инсталациите за година спрямо близкото минало. Ветроенергийният сектор също ще претърпи силен растеж, благодарение на новите инсталации и преустройството на сегашните.

В тази нова фаза на сътресения секторът на соларната енергия изглежда е намерил своя дом на панаира в Римини с Key Solar. Зоните, посветени на соларната енергия и акумулирането, както и Key Wind, който се разраства с всяка изминала година, ще бъдат значително засилени още от следващата година с цел да отговорят на новото развитие на пазара.“

През 2018 г. изложенията, посветени на зелената икономика, ще се провеждат на Панаира в Римини от вторник, 6 ноември, до петък, 9 ноември.