80 долара за барел?

706
80 долара за барел?

От началото на годината цената на петрола се движи като игра на йо-йо. От 100 долара през януари до 147 долара в средата на юли и след това отново на цени от началото на годината. Някои експерти се надяват, че черното злато отново ще поевтинее под символичната граница от 100 долара за барел след разсейването на опасенията около ураганите в Мексиканския залив (25% от продукцията на САЩ е съсредоточена там), пише в. "Le Monde".

В тази връзка днешната среща на ОПЕК е решителна. Голяма част от спекулантите се изтеглиха от пазара през юли и сега това дали цената ще падне или ще се задържи зависи изцяло от решението на организацията дали да намали или задържи добива на настоящите нива от 33 млн. барела дневно.

Сблъсъкът е между Саудитска Арабия, която трябва да уговори всяка една страна поотделно да запази официалните си квоти за производство, и "антиамериканските ястреби" Иран и Венецуела.

Не бива обаче да се забравя и че Риад, като и Кувейт и Алжир, които практически добиват повече, отколкото са официалните квоти, се опитват да се предпазят и от срив на цените. Всички страни от ОПЕК са категорични, че пазарът показва признаци на "свръхпредлагане", че консумацията спада в развитите страни като САЩ, Европа и Япония и че ръстът на търсенето в развиващите се държави се забавя спрямо предходни години.

През последните 15 години Картелът 12 пъти е намалявал квотите, като в 80% от случаите това е донесло полза за ОПЕК- поддържане или повишаване на цените, показват данни на Deutsche Bank. Силата на организацията на пазара ще нараства поне до 2012 г.,

За да намали цените ОПЕК пусна на пазара около 2 млн. барела допълнително, което заедно със страховете от отчетеното намаляване на консумацията доведе до спад с петрола с 40 долара само за няколко седмици. Тои спад може да продължи, макар и за кратко, защото цената не може да падне под 80 долара за барел.

Първо защото страните производители са свикнали със скъпия петрол. Страните от ОПЕК отчетоха печалби от 645 млрд. долара само за първото тримесечие. Тези от тях, които притежават и по-голямо население, разчитат на петрола за финансиране на бюджетите си (Иран, Нигерия). Страните от Залива пък използват парите си за купуване в европейски и американски банки.

Друга причина е почти двойното увеличение на цената на проектите за петролопроводи и газопроводи. Без високите цени тези проекти стават нерентабилни.

Скокът в цените на петрола карат все повече страни да се замислят за алтернативни източници на енергия, които обаче остава скъпи и още дълго няма да бъдт конкуренция на черното злато.

И ако МААЕ не промени рязко политиката си, 80% от енергията на планета ще бъде осигурявана от въглища, петрол и газ поне до 2030г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...