82 000 транснационални корпорации пострадали от кризата

2894
82 000 транснационални корпорации пострадали от кризата

Най-тежката глобална икономическа и финансова криза е забавила производството на стоки и услуги в световен мащаб на всичките около 82 000 транснационални корпорации (TНК) и техните 810 000 чужди филиали, посочва Световният доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), съобщи ПРООН в България.

Годишният доклад за 2009 г., озаглавен Транснационалните корпорации, земеделското производство и развитието изтъква, че кризата бе силно почувствана от ТНК още през 2008г. и началото на 2009г. ТНК бяха изправени пред намаляващи печалби, все по-често изтегляне на инвестиции, съкращения на персонал, глобално преструктуриране и банкрути.

Независимо от това, чуждестранните филиали на ТНК продължават да играят съществена роля в глобалната икономика като произвеждат не по-малко от 10% от световния брутен вътрешен продукт и дават работа на около 78 млн. души - два пъти повече от работната сила на държава като Германия.

Годишното проучване отбелязва, че потоците на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще паднат от около 1.7 трлн. щ.д. През 2008 г. до по-малко от 1.2 трлн. щ.д. през 2009 г.

Възстановяването през 2010 г. се очаква да бъде бавно - с не-повече от 1.4 трлн. щ.д., но през 2011г. ще набере сила и ще достигне 1.8 трлн. щ.д. долара.

Докато потоците от ПЧИ бележат както глобален спад, така и спад в развитите страни, където възникна финансовата криза, потоците към развиващите се страни и икономиките в преход на Югоизточна Европа и страните от Общността на независимите държави (ОНД) миналата година продължиха да нарастват.

Кризата промени релефа на ПЧИ и отбеляза дял на развиващите се икономики и икономиките в преход в глобалните потоци на ПЧИ от 43% през 2008г.

Тази промяна на модела на входящите потоци отчасти се дължи на големия спад на потоците от ПЧИ към развитите страни, който през 2008г. се сви с 29% до 962 млрд.щ.д. в сравнение с нивата от предходната година.

Въпреки това САЩ остава най-голямата страна реципиент в света, следвана от Франция, Китай, Великобритания и Русия. Появата на Китай и Русия сред първите пет страни-реципиенти е знак за променящия се релеф на ПЧИ.

Икономиките в преход на Югоизточна Европа и ОНД също поставиха нов рекорд с входящи потоци от 114 млрд.щ.д.

През 2009г. обаче ПЧИ към всичките тези региони ще отбележат спад. През първата половина на 2009г. входящите преки чужди инвестиции (ПЧИ) към Югоизточна Европа и Общността на независимите държави намаляха с 46% в сравнение с нивата от същия период на 2008г.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg