Бъдещата кралица на Нидерландия навършва пълнолетие. Какво знаем за нея?

4751
Бъдещата кралица на Нидерландия навършва пълнолетие. Какво знаем за нея?

© Instagram

За държава, чието национално мото е "Бъди нормален", наследницата на нидерландския трон е доста подходяща.

Принцеса Амалия навършва 18 години днес (7 декември). Тя кара подготвителната година преди да започне висшето си образование и говори откровено за борбата си с психичните проблеми. Принцеса Амалия казва, че няма да поиска доходите си, полагащи ѝ се от държавната хазна, докато не стане напълно работещ монарх.

Амалия обича пеенето, диадемите и мюзикълите, но дали навършването на пълнолетието ѝ предвещава нова ера за страната?. Ето какво  пише BBC за бъдещата кралица на Нидерландия.


Държавно образование

Принцеса Амалия посещава държавно училище близо до дома си в Хага и като много нидерландски деца, кара колелото си до училище.

Тя завършва протестантска гимназия и следва традицията на абитуриентите да издигат гордо нидерландското знаме на покрива на дома си с прикачена върху него училищна чанта. Единствената разлика е, че домът ѝ всъщност е дворец - Хаус Тен Бош в "зелената" част на Хага.

След като навърши18 години Амалия има право на 1.6 милиона евро държавна издръжка, но засега тя казва, че няма да вземе тези пари, защото това би я накарало да се чувства „неудобно“, тъй като не прави нищо, за да ги изработи.

Кралският семеен живот

Принцеса Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, както е цялото ѝ име, има две по-малки сестри - Алексия и Ариана. Семейството ѝ позира два пъти годишно за фотосесия на кралското семейство в замяна на уединение през останалата част на годината.

Баща ѝ, крал Вилем-Александър, е пилот, който редовно лети с пътници на търговски самолети на KLM. Майка ѝ, кралица Максима, е аржентинка и внесе нотка на латиноамерикански "пламък"  в кралско домакинство, което преди се възприемаше като доста скучно.

Самият Вилем-Александър твърди, че тайната на щастливия брак е откритостта и честността. Дъщеря му изглежда е наследила възгледите му.

В официална ѝ биография, публикувана по случай пълнолетието ѝ, принцеса Амалия говори открито за необходимостта да получи съгласието на парламента, когато реши да се омъжи - изискване, което е записано в нидерландската конституция.

„Ако това е мъжът, който ме подкрепя, когото обичам и с когото искам да прекарам живота си, а парламентът не го одобрява, тогава просто ще трябва да видим какво да правя. Не мога да избирам за своя сметка, тъй като тогава не мога да дам най-доброто за страната ни", казва Амалия.

Подобни ситуации вече са се случвали в историята на Нидерландия. Последният подобен казус е с покойния ѝ чичо, принц Фрисо, който губи мястото си в Кралския дом и правото на наследство, когато се жени за Мейбъл Уис Смит без одобрение от страна на парламента.

Кралицата помолила Обама да си тръгне от прием, защото искала да си лягаИсторията бе разказана от бившия британски финансов министър Джордж Озбърн, който трябвало да съобщи новината на забавляващия се Обама


Еднополовите бракове и короната

В биографията си, написана от комика Клаудия де Брей, Амалия отбелязва, че хомосексуалността не е проблем в семейството ѝ.

Родителите ми имат доста различни приятели, така че израснах не само с „чичо и леля“, но и с „чичо и чичо“ и „леля и леля“.

Когато е на 14, тя носи лилави дрехи в училище на т. нар. "лилави петъци" в знак на солидарност със съучениците ѝ, които не са хетеросексуални.

Тъй като еднополовите бракове са законни в Нидерландия от 20 години, наскоро беше повдигнат въпросът какво може да се случи, ако Амалия избере партньор от същия пол.

Въпреки че спекулациите предизвикаха известна полемика, служебният премиер Марк Рюте каза, че няма да има правен проблем, дори и хипотетично.

От биографията на Амалия научаваме, че тя самата намира германците за по-галантни от холандците.

В прогимназията, ентусиазирана от това, че някой най-накрая е проявил романтичен интерес към нея, тя започва да излиза с друг ученик, само за да открие, че намеренията му не са били искрени. Всъщност започнал да излиза с нея заради бас, на който се е хванал. 

Терапия за кралски особи

В прагматичната Нидерландия разкриването на лични емоции понякога се смята за слабост, но Амалия заявява открито, че понякога ежедневието ѝ започва "да ѝ идва в повече", и тогава предпочита да говори с професионалист.

Тя смята, че психичното здраве е точно толкова важно, колкото и физическото.

„Ако имам нужда, ще си уговоря час. Да говоря с професионалист от време на време е съвсем нормално“, казва тя.

А щом престолонаследницата може да говори открито за нуждата от психотерапия, и то като тийнейджър, това може дапослужи като пример и за други млади хора тук, които може би са поставени под натиск, или пък има други причини, поради които предпочитат да скрият страданието си.

10 луксозни двореца, в които можете да останетеЖивейте като крал


Кралица на коктейлите

Едва ли има много кралски особи, които са работили като сервитьори в плажен клуб, като Амалия.

Тя смята себе си за специалист в областта на коктейлите и дори язди кон, който се казва Мохито.

„Сравнете Амалия с британското кралско семейство и се радвайте на това, което имате. Само не споменавайте цената, защото холандското кралско семейство е по-скъпо от всяко друго в Европа“, написа преди време едно холанско издание.

Подобно на други европейски кралски семейства, фамилията Оранж просто отговаря на изискването на холандците техните кралски особи да бъдат нормални. Калвинистката чувствителност означава, че да се открояваш от тълпата не е особено приемливо.

Популярна ли е принцеса Амалия?

Трудно е да се създаде мнение за млада жена, която през по-голямата част от живота си е била защитена от пресата и е имала възможност да израсне "насаме".

Заради комбинацията от смирение, откритост и автентичност, които притежава, принцеса Амалия е симпатична на мнозина.

„Ако успея да избегна лоша ситуация чрез дипломация, това значи, че съм направила света малко по-добър. А това ме прави щастлива“, казва тя.

И все пак разбирането на публиката за нея е "филтрирано" през обектива на PR-ите и на официалната ѝ автобиография.

Самата Амалия вярва, че все още не е готова за ролята на кралица и би помолила майка си да изпълнява тази роля, докато настъпи подходящият момент.

Камбаните в Нидерландия биха навсякъде в 9:00 часа днес, отбелязвайки пълнолетието на престолонаследницата. Кралският оркестър пък ще изпълни специална композиция, озаглавена "Амалия на 18".

Самата Амалия обаче вероятно ще предпочете да отпразнува празника си в тесен кръг, с един или два коктейла, пише още BBC.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg