Най-големият актив на един музей е неговата колекция, само част от която обикновено се показва в изложбените пространства.

Лувърът, например, притежава около 550 000 произведения на изкуството, но показва само около 35 000 от тях.

Къде е останалата част? Музеите я съхраняват в художествени депа, където достъпът е ограничен само за експерти и персонал.

Но всичко това е на път да се промени. Depot Boijmans Van Beuningen е първото в света публично достъпно депо за изкуство.

Разположен в Museumpark в холандския град Ротердам, депото е впечатляваща гледка - както отвън, така и отвътре, разказва T+L.

Сградата, подобна на купа, е изцяло облицована с 1664 огледални панела, отразяващи заобикалящата я среда. Структурата, замислена от архитектурно студио MVRDV, се простира на 15 000 квадратни метра и има гора от брези, ели и треви на покрива.

„Огледалните панели осигуряват интегрирането на дизайна в заобикалящата го среда, като отразяват и почитат дейността и природата на Museumpark, проектиран от ландшафтния архитект Ив Бруние през 90-те“, според студиото. „Неговата форма, подобна на купа, означава, че отпечатъкът на нивото на земята е малък, докато покривът е възможно най-широк,“ допълват архитектите.

Вътре в депото се съхраняват всички 151 000 артефакта, собственост на музея Boijmans Van Beuningen. Посетителите могат да надникнат зад кулисите и да наблюдават реставрацията и консервацията на предметите на изкуството, която се случва ежедневно.

Но не очаквайте интериорът да изглежда като типичното музейно изложбено пространство. Произведенията на изкуството са опаковани и подредени върху стелажи, рафтове и шкафове според „климатични изисквания“, а не художественото движение, към което принадлежат, докато филмовите и видео колекции могат да се видят в специални прожекционни зали.

Изумителната огледална къща на Дъг АйтенТя е същински мираж

Някои предмети се съхраняват в стаи с климатичен контрол, които също са отворени за обществеността, ако посетителите са придружени от водач. Стълбищата пресичат цялото пространство и свързват изложбените зали и студиата на кураторите с гората на покрива и ресторанта.

Ще пътувате ли скоро към Ротердам? Depot Boijmans Van Beuningen отвори врати за обществеността на 6 ноември.