Бернанке: Два са рисковете за икономиката на САЩ

1132
Бернанке: Два са рисковете за икономиката на САЩ

Снижаване на достъпността до кредитите и уязвимостта на трудовия пазар могат да ограничат темповете на икономическото оживление в страната, тъй като формират условия за запазване на ниските процентни ставки по лихвите, смята шефът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Изявлението си Бернанке направи в Икономическия клуб в Ню Йорк. "Притокът на кредити остава ограничен, икономическата активност - слаба, безработицата - относително висока, а е възможно възникването и на други проблеми", отбеляза той.

"Очаквам неголям икономически ръст за страната през 2010 г., включително и възможен такъв на пазара на жилища. Трябва да се има предвид обаче, че с течение на времето работните места в страната ще се ограничават, а това ще принуди всяко едно американско семейство да подхожда особено вимателно с разходите си".

Федералният резерв, подчерта Бернанке, внимателно следи измененията в стойността на долара, като ще помога, ако се наложи, доларът да остане стабилен.

Шефът на Фед призна, че Резервът няма готовност за повишаване на процентите по лихвите в обозрима перспектива, позовавайки се на последните изявления на Комитета по откритите пазари.

Федералният резерев е по-скоро склонен да съхрани стойностите на кредитите на сегашните нива в течение на продължително време, каза Бернанке.

"Разбира се, евентуални значителни изменения в икономическата ситуация могат да доведат и до изменения в настоящата политика на Фед", предупреди той.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg