Безос: Amazon все някога ще банкрутира

5753
Безос: Amazon все някога ще банкрутира

© Instagram

Ден преди Amazon да обяви къде ще бъде новата централа на компанията, изпълнителният директор Джеф Безос трябваше да обърне внимание на някои притеснения на служителите си, а именно: Накъде отиват нещата?

По време на среща, проведена през миналата седмица в Сиатъл, служители попитаха Безос за бъдещето на Amazon. Конкретно, човекът, задал въпроса, искаше да знае какви уроци е научил БЕзос от банкрута на компанията Sears и други големи търговци на дребно.

„Amazon не е прекалено голям, за да се провали”, казва Безос, сочи аудио запис от срещата, преслушан от CNBC.


„Всъщност, предвиждам, че един ден Amazon ще се провали. Amazon ще банкрутира. Ако погледнете големите компании, техният жизнен цикъл продължава 30+ години, а не 100+ години”, казва най-богатият човек в света.

Според милиардера, ключът към удължване на жизнения цикъл на дадена компания е да бъде „обсебена относно клиентите” и да избягва вглъбяването в самата себе си. 

„Ако започнем да се фокусираме върху себе си, вместо да се фокусираме върху клиентите, това ще бъде началото на края. Трябва да се опитаме да отложим този ден колкото се може по-дълго”, казва той.

Коментарите на Безос идват в момент на безпрецедентен успех за Amazon, като основният бизнес с търговия на дребно продължава да расте, компанията завзема сериозни дялове в бизнеса с облачни услуги, а Alexa се радва на завидна популярност.

Някои служители обаче изразяват безспокойство относно темпа, с който се развива компанията. Служителите на Amazon вече наброяват фантастичната цифра от 600 хил. души, а цената на книжата на компанията са повишили цената си четворно спрямо 2013 г.

Колко повече пари има горният 1% в САЩ спрямо останалите хора?Най-богатите американци спестяват най-много


Това е първият път, в който Безос говори за бурното развитие на компанията по отношение на броя персонал.

По време на среща, проведена през март тази година, Безос бе запитан дали технологичните компании, като Amazon, трябва да бъдат регулирани по-стриктно поради огромната си пазарна доминация.

"Факт е, че сме голяма компания", казва Безос, сочи ауди записа.

"Разумно е големите институции от всякакъв вид, независимо дали са компании или правителства, да бъдат наблюдавани изкъсо”, посочва още той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg