БРИК е мъртъв, да живее БРИКС

2295
БРИК е мъртъв, да живее БРИКС

 На китайския остров Хайнан се проведе първата среща на групата БРИКС (международно обединение на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Южна Африка е член от тази година, а преди това организацията се наричаше БРИК.

Освен че организацията се увеличава с още един член, от тази година и сътрудничеството между страните се разширява. Ако доскоро се обсъждаха предимно икономически теми, сега в дневния ред влязоха и редица международни въпроси. Например подкрепа за Япония, пострадала след земетресението, както и сериозно застрашаващото региона ядрено замърсяване.

Лидерите на страните от най-големите изгряващи икономики в групата БРИКС коментираха в четвъртък, че използването на сила „трябва да бъде избягвано", както в Либия, така и в останалия арабски свят, се посочва в съвместно изявление.

Южна Африка е единствената страна от БРИКС, одобрила резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона без полети над Либия и разрешаваща „всички необходими мерки" за защитаване на живота на цивилното население, отваряйки вратите за коалиционни въздушни удари.

Лидерите на страните от БРИКС предупредиха, че нестабилните цени на основните суровини излагат на риск възстановяването на световната икономика.

„Прекалената нестабилност на цените на суровините, особено на храните и енергоносителите, поставя нови рискове пред продължаващото възстановяване на световната икономика", посочват най-големите изгряващи световни икономики в съвместното си изявление.

В документа БРИКС посочва още, че мащабните потоци от капитал могат да са заплаха за развиващите се страни и на проблема трябва да бъде обърнато повече внимание. „Призоваваме за повече внимание за рисковете от огромните трансгранични потоци на капитал, пред които са изправени развиващите се страни", се посочва в изявлението на БРИКС след срещата на групата в южната китайска островна провинция Хайнан.

Лидерите на Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка застанаха зад кандидатурата на Русия за присъединяване към Световната търговска организация (СТО), призовавайки за „скорошно приемане" на Москва.
Подкрепата за кандидатурата на Русия за включване в базираната в Женева търговска организация беше обявена в края на срещата на групата БРИКС в град Саниа в Южен Китай.

Москва се оплаква, че преговорният процес продължава по-дълго от този за всяка друга страна и е излишно политизиран от страни като САЩ.
Русия започна преговори за влизане в СТО през 1993 г. и е последната основна световна сила, която не е член на търговската организация.
В хода на срещата си лидерите на страните от БРИКС се договориха да засилят икономическото, търговско и инвестиционно сътрудничество помежду си.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...