Държавите от ЦИЕ искат преразглеждане на нормите за парникови газове

624
Държавите от ЦИЕ искат преразглеждане на нормите за парникови газове

На неофициалната среща на министрите си на екологията в Сен Клу, Франция, Европейският съюз поиска още по-голямо ограничаване на емисиите на парникови газове, предаде Ройтерс.

Осем държави от бившия комунистически блок, между които и България, поискаха съюзът да им помогне да пригодят инфраструктурата си към плановете на блока за ограничаване на вредните емисии с 20 до 30 процента от нивото за 1990 г. към 2020 г.

Основното безпокойство на екоминистрите е свързано със защитата на икономиките, които са напреднали в ограничаването на емисиите си, от конкуренцията на страни, в които важат не толкова строги екологични стандарти на фона на задълбочаващите се разлики в подхода на държавите от Източна и Западна Европа към ограничаването на вредните емисии.

Ако се сключи световно споразумение за борба с глобалното затопляне, което да се подпише и от САЩ, Япония и други страни, ЕС може да си постави за цел намаляване на емисиите на парникови газове не с 20, а с 30 процента в сравнение с 1990 г. Много от министрите смятат, че това е доста вероятно, тъй като и двамата кандидат-президенти на САЩ демонстрират желание за борба с промените в климата.

Представителите на държавите от Източна Европа обаче се опасяват, че ограниченията върху вредните емисии ще доведат до повишаване на цените на енергията и спиране на икономическия растеж. Осем източноевропейски страни (Полша, Унгария, Словакия, Румъния, България, Латвия, Литва и Естония) поискаха помощ от евросъюза.

Според Варшава плановете на ЕС да накара производителите на енергия да купуват от 2013 г. всичките си квоти за вредни емисии на търгове ще предизвикат увеличение на цената на електричеството със 70 процента, което би свалило всяко правителство.

Полският министър на околната среда Мачей Новицки заяви пред Ройтерс, че Варшава иска купуването на квоти за вредни емисии на търгове да се въведе постепенно, като през 2013 г. се започне за 20 процента от емисиите и се увеличава с по 10 процента всяка година.

Новицки представи съвместната позиция на осемте източноевропейски страни, които приканват ЕС да вземе под внимание специфичните проблеми на бързоразвиващите се посткомунистически икономики, чиято енергетика произвеждат немалко въглеродни емисии.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Ставрос Димас заяви, че Полша преувеличава стойностите. "Не сме съгласни с техните изчисления", каза той за Ройтерс, цитиран от БТА. "Увеличението (на цените на енергията) ще бъде с около 10-15 процента, при това за продължителен период от време".

Представителят на унгарското министерство на околната среда Тибор Фараго призова по-богатите страни от Европейския съюз да проявят солидарност и да помогнат на източните държави да се справят с високите начални разходи за намаляването на зависимостта от въглищата преди насрочените за декември разговори за глобалните климатични проблеми в Познан, Полша.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg