Десертът, който скара две италиански области
Апетитна смес от марсала, маскарпоне и бишкоти, тирамисуто е един от най-популярните десерти в света, но то остави горчив привкус в устата на две конкурентни области в Италия, пише британският вестник Daily Telegraph.
Венето и съседната Фриули-Венеция Джулия от години водят борба за това кое е истинското родно място на тирамисуто, обичано, имитирано и присвоявано от кухни в цял свят.
Фриули-Венеция Джулия постигна значителна победа в кулинарната схватка, след като убеди италианското правителство да обяви тимарисуто за едно от традиционните й ястия в официален указ.
То беше включено в списък с традиционни хранителни продукти, като идващо от градовете Удине и Гориция, които се намират във Фриули-Венеция Джулия. Областта граничи с Австрия и Словения в североизточната част на Италия.
„Ястието беше признато за характерно за този регион“, заяви Кристиано Шаурли, политик от областта, отговарящ за земеделието.
„Това е наистина важен резултат, който ни изпълва със задоволство. Гордеем се, че в крайна сметка постигнахме резултат, който признава веднъж завинаги връзките между тирамисуто и Фриули-Венеция Джулия, спечелвайки гастрономичен престиж на цялата област“, каза още той.
Местните жители настояват, че претенциите им са подкрепени от исторически сведения, някои от които бяха изровени от двама кулинарни автори миналата година. Клара и Джиджи Падовани открили рецепти от 50-те години на миналия век, в които десертът е наречен „тириме су“ или „тирими су“.
Той бил произвеждан в областта, включително в ресторант в град Толмецо през 1959 г. „Пътувахме в цяла Италия и открихме истинския произход на тирамисуто“, отбелязаха те при представянето на книгата, която написали, докато проследявали произхода на десерта.
Но претенцията на жителите на Фриули-Венеция Джулия за кулинарна слава била посрещната с възмущение в съседно Венето. Областта, която включва Венеция, отдавна настоява, че десертът е бил създаден в ресторант в град Тревизо през 70-те години на миналия век.
Лука Зайа, областен управител на Венето, дори заплаши да заведе дело, за да оспори претенцията на съседната област. „Буквално съм смаян от този указ. Струва ми се, че някой е дал на министерството не съвсем точни документи“, заяви той.
„Подписвайки този указ и предоставяйки по този начин признанието на Фриули-Венеция Джулия, министерството на практика се подигра с пет милиона души от Венето, които признават тирамисуто за едно от типичните си ястия. То пренебрегна факта, че имаме цяла индустрия, основана на този продукт. Искам правителството да отмени указа“, категоричен е Зайа.
Венето настоява, че десертът е измислен в ресторант в Тревизо от Ада Кампеол, която създала ястието, за да повиши енергията си след раждането на сина й. На италиански тирамису означава „ободри ме“. Смята се, че нейният шеф готвач Роберто „Лоли“ Лингуаното също има участие в създаването на десерта.
Според друга история ястието е създадено като храна за повишаване на енергията на проститутки, работещи в италиански публичен дом през 50-те години на миналия век.
От години Зайа ревностно защитава претенциите на Венето за родина на тирамисуто, като призова ЕС да признае Тревизо като истинския дом на вкусния десерт, точно както Неапол беше признат като родина на пицата.