Dow Jones падна с най-много от година

843
Dow Jones падна с най-много от година

Опасенията, че ръстът на щатската икономика се забавя сериозно вчера понижиха индекса Dow Jones с близо 280 пункта, изтривайки повече от една трета от ръста му от началото на годината, информира AP. Доходността на щатските държавни ценни книжа падна до най-ниските си нива от декември, тъй като трейдърите се насочиха към относителната сигурност на държавния дълг.

Dow Jones изтри 279.65 пункта, или 2.2%, до 12 290.14 пункта. Това беше най-големия му спад в пунктово изражение от 4 юни 2010 г., както и най-големият спад в процентно изражение от август насам. Индексът S&P се понижи с 30.65 пункта, или 2.3%, до 1 314.55 пункта, докато технологичният Nasdaq загуби 66.11 пункта, или 2.3% от стойността си, затваряйки на 2 769.19 пункта.

Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации се понижи до 2.95%.


Опасенията около състоянието на щатската икономика, които се натрупаха през май, бяха подсилени от по-слабите от очакваните данни за производството и пазара на труда. Индексът на производството на Института за управление на доставките падна до 53.5 пункта през май, в сравнение с 60.4 пункта през април. Частният сектор пък е добавил само 38 000 нови работни места през май, в сравнение със 177 000 през април, според данните на ADP. Очакванията на анализаторите бяха за 175 000 - 180 000 нови работни места.

Данните на министерството на труда на САЩ за неселскостопанската заетост в страната се очакват в петък Те включват както частния, така и публичния сектор. Прогнозите на анализаторите са по-лоши, отколкото бяха преди няколко седмици.

Вчера загубите на пазара бяха повсеместни, като всички 10 групи компании в индекса S&P 500 загубиха по над 1%. Компаниите, които преди това извличаха ползи от очакванията за растеж на световната икономика, бяха сериозно засегнати. Акциите на Caterpillar, Alcoa и Boeing поевтиняха с по над 3%.

Компаниите, които вчера трябваше да обявят резултатите си също не бяха пожалени. Книжата на General Motors поевтиняха с 5%, след като компанията обяви, че продажбите й в САЩ са паднали през май. Автопроизводителят е продал 221 192 автомобила, или с 1.2% по-малко в сравнение с година по-рано.

Въпреки сериозния спад вчера Dow Jones все още бележи ръст от 6.2% за годината, докато S&P 500 нараства с 4.5%.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg