Драконът не взе страна в битката между мечки и бикове

1855
Драконът не взе страна в битката между мечки и бикове

Китайската година на дракона не започна кой знае колко успешно за Уолстрийт, но и не донесе сериозни сътресения. След като удари осем месечен рекорд в началото на сесията, Dow Jones Industrial Average отстъпи и се задържа на негативна територия до края на деня. Standard & Poor's 500 и Nasdaq Composite постигнаха известно повишение, но то бе по-скоро символично.

Според анализатори, причините за по-слабото представяне на бенчмарк индексите са най-вече технически, а и инвеститорите решиха, че много на добре може и да не се окаже чак толкова добре и за по-сигурно изтеглиха част от реализираните от началото на 2012 г. печалби.

Като цяло обаче биковете продължават да доминират настроението. При липсата на значими корпоративни доклади или макроикономически данни за САЩ в понеделник, погледите отново се обърнаха към Европа. Уолстрийт като цяло очаква, че Гърция ще успее да постигне споразумение с частните си кредитори – прогноза, която бе потвърдена от коментари от страна на Германия и Франция. Отделно, финансовите министри са уточнили всички аспекти по Европейския механизъм за стабилност и сделката ще бъде подписана на 30-ти януари, обяви финландското финансово министерство.

Пазарът приветства и изтеклата, но непотвърдена официално информация, че Берлин е готов да се откаже от възраженията си относно комбинирането на двата европейски спасителни фонда.

Въпреки че поднесе някои разочарования, енергетиката бе най-силно представилата се индустрия за деня, със средно повишение от 0.7%.
Chesapeake Energy скочиха с 6.3% до 22.28 долара, след като природният газ поскъпна на стоковите тържища. Дружеството обаче се оплака, че котировките на горивото са ударили 10 годишен минимум и обяви, че ще съкрати сухия си сондаж с 50% и ще свие общата си продукция с около осем на сто.

Cabot Oil & Gas Corp. напреднаха с 6.5% до 65.08 долара, Range Resources Corp. – с 9.2% до 59 долара, а Southwestern Energy Co. – с 10 на сто до 32.46 долара.

Гигантите Halliburton обаче паднаха с 2.1% до 35.44 долара, след като резултатите им за четвъртото фискално тримесечие не успяха да надскочат очакванията на пазара.

Финансите бяха разкъсвани между биковете и мечките, за да приключат сесията с повишение от 0.3%.

Bank of America бе лидерът на Dow, с ръст от 2.6% до 7.25 долара. Сред най-слабите позиции, включени в показателя, бяха Procter & Gamble, които отстъпиха с 1.9% до 65 долара, след като Stifel Nicolaus снижиха оценката си за компанията.

Сред аутсайдерите се наредиха и Netflix Inc., които се сринаха с 6.3% до 93.96 долара. Според Wedbush Securities, доставчикът на онлайн видео най-вероятно ще разочарова значително пазара със счетоводните си резултати за първото фискално тримесечие. Research In Motion Ltd. отстъпиха с цели 8.5% до 15.56 долара след обявени промени в управляващия борд. Начело на производителя на BlackBerry застава Торстен Хайнс, който до момента бе главен оперативен директор. Отиват си Джим Балсили и Майк Лазардис, които ръководеха компанията две десетилетия.

В понеделник, Dow Jones Industrial Average падна с 11.66 пункта, или 0.1%, до 12,708.82, докато Standard & Poor's 500 отбеляза повече от скромно повишение от 0.62 пункта, или 0.05%, до 1,316.00. Технологично ориентираният Nasdaq Composite също остана практически без промяна, с понижение от 2.53 пункта, или по-малко от 0.1%, до 2 784.17.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg