Джордж Сорос: Европейският съюз е в смъртоносна опасност

2869
Джордж Сорос: Европейският съюз е в смъртоносна опасност

Милиардерът финансист Джордж Сорос предупреди, че  Европейският съюз е изправен пред смъртносната опасност от разпадане, ако не вземе решение за огромна парична инжекция за справяне с бежанската криза.

В есе, написано за New York Review of Books, Сорос също така твърди, че в Гърция се случва хуманитарна катастрофа.

"Хората, които търсят убежище, са отчаяни. Законните бежанци трябва да получат разумен шанс да достигнат техните дестинации в Европа," пише инвеститорът.


"Лидерите в ЕС трябва да приемат идеята, че ефективното справяне с кризата ще изисква значително увеличаване на финансирането, вместо да се заделят неодстатъчни средства година след година. Заделянето на големи суми ще позволи на ЕС да реагира по-ефективно на някои от най-опасните последствия от бежанската криза."

В есето си Сорос твърди, че броят на бежанците, които Европа може да приема всяка година, трябва да бъде между 300 000 и 500 000.

Според финансиста за изпълнението на неговия план ЕС ще има нужда най-малко от 30 млрд. евро годишно.

"30 милиарда евро може да звучи като огромна сума, но не е, когато нещата бъдат погледнати в подходящата перспектива. Първо, трябва да се признае, че неосигуряването на необходимите средства може да струва на ЕС още повече. Има истинска заплаха бежанската криза да разбие шенгенската система на ЕС за отворени вътрешни граници сред 26 от страните членки на ЕС," казва той.

Според Сорос в Европейския механизъм за финансова стабилност и в Механизма за подпомагане на платежния баланс в момента има 60 млрд. евро неизползвано финансиране, които Европа би трябвало да разпредели.

Милиардерът твърди, че тези механизми трябва да бъдат използвани във връзка с облекчените условия за кредитиране на Стария континент.

"В исторически план правителствата са емитирали облигации в отговор на национални кризи. Такъв е случаят в Европа днес. Кога ща бъде мобилизиране ААА рейтингът на ЕС, ако не в момент, когато Европейският съюз е в смъртна опасност?" казва Сорос.

Българският бизнес

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

kkkkkk
# 0
17:04 | 13 April 2016
а сащ няма ли да приемат няколко милиона?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg