ЕК иска санкции за неспазване на бюджетната дисциплина в ЕС

604
ЕК иска санкции за неспазване на бюджетната дисциплина в ЕС

Европейската комисия предложи днес да бъдат налагани санкции при неспазване на бюджетната дисциплина в Европейския съюз, като те се отнасят за всички страни членки.

Това става в рамките на одобрените от Европейската комисия мерки за засилване на финансовата дисциплина както в страните от еврозоната, така и от всички държави членки на Европейския съюз.

Една от мерките е Европейската комисия да може да започва наказателна процедура за прекален дисбаланс в развитието на икономиката на дадена страна. Идеята е свързана с прекомерното засилване на ролята на отделни отрасли, като строителния в Испания, което може да породи силни икономически проблеми.

Втората е при нарушаване на бюджетната дисциплина страните да могат да бъдат санкционирани със замразяване, а ако не вземат бързи коригиращи мерки и със загуба на отпускани от бюджета на Европейския съюз средства.

Нашето предложение е подобни санкции да се отнасят за средствата, отпускани по линия на структурните и риболовни фондове на Европейския съюз, заяви комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Той добави, че идеята е в такива случаи да бъдат засегнати правителствата на страните "нарушителки". Замразяването или спирането на европейските фондове ще засяга постъпленията в държавните бюджети, а не плащанията за бенефициентите, които в такива случаи трябва да бъдат извършени с държавни средства.

Оли Рен отказа да отговори на въпрос дали предлаганите санкции ще се налагат автоматично. Важното е възможните проблеми да бъдат засичани навреме, а ако има нарушения, всички страни в Европейския съюз да бъдат третирани еднакво, независимо дали са малки или големи, изтъкна той.

Очаква се предложенията на Европейската комисия за санкции да бъдат внесени в Съвета на Европейския съюз през септември.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg