ЕК: Само България с бюджетен дефицит в норма през 2010 г.

999
ЕК: Само България с бюджетен дефицит в норма през 2010 г.

Икономиката на Европейския съюз ще се възстановява постепенно през следващите две години, докато безработицата и бюджетните дефицити на правителствата продължават да се покачват, информира WSJ, позовавайки се на прогнози на Европейската комисия.

От ЕК очакват икономиката на ЕС да се свие с 4.1% през тази година, преди да нарасне с 0.7% през следващата година и с 1.6% през 2011 г.

Прогнозата на ЕК за икономиката на Еврозоната е за свиване от 4% през настоящата година и ръст от 0.7% и 1.5% през 2010 и 2011 г., респективно.

Тази перспектива е "доста несигурна," се казва в тримесечната прогноза на комисията, в която се отбелязва, че "значителните фискални и монетарни мерки" подкрепят настоящите стъпки на континента към икономическо възстановяване.

Страните от ЕС миналия декември постигнаха съгласие да похарчат около 200 млрд. евро в подкрепа на икономиките си. В комбинация с внезапния спад на данъчните приходи, тези разходи доведоха до рязко влошаване на публичните финанси в ЕС.

От ЕК очакват общият бюджетен дефицит на правителствата да възлиза на 7.5% от БВП през следващата година, което е почти три пъти повече в сравнение с нивото от 2008 г. През следващата година само България измежду 27-те страни в ЕС се очаква да има бюджетен под 3% от БВП, каквато е нормата в ЕС.

Финансовите министри на ЕС вече постигнаха съгласие по въпроса, че на мерките за финансово стимулиране трябва да се сложи край най-късни до 2011 г. От комисията очакват държавната подкрепа на икономическото възстановяване да намалее в хода на следващата година.

Въпреки че икономиките от Еврозоната се очаква да се възстановят през този период, безработицата ще продължи да нараства, според ЕК. От комисията очакват тя да достигне 10.9% в Еврозоната през 2011 г. и да се стабилизира на ниво от около 10.3% в ЕС като цяло.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg